Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autor svjetskih klasika

Četiri zanimanja, jedna osoba - upoznajte Zdenka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za suradnju s Gibonnijem, ali i Hladnim pivom 32-godišnji Zdenko Bašić osvojio je Porina. Ovaj diplomirani ilustrator autor je nekoliko svjetskih klasika, poput Snjeguljice ili Frankensteina koje se prodaju u knjižarama u cijelom svijetu.

'Nekad je noć pripadala bićima iz mraka, svaki cvijet imao je svoju vilu. Nekad su ljudi poštovali ono što ne razumiju. A vjetar je pričao i jednima i drugima. No danas ga rijetko tko čuje.' Pesiglavci, mure, mraki samo su neki od likova iz bajkovitog svijeta Zdenka Bašića.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'Imao sam sreće, imao sam tri bake, tj. prabaku, tako da su mi uvijek pričale nekakve priče koje su me intrigirale', kaže Zdenko. Diplomirani ilustrator, animator, kostimograf i redatelj, 32-godišnji je Zdenko sve to.

Novo ruho udahnuo je i likovima koji su obilježili mnoga djetinjstva. 'Meni se sviđa što djeca reagiraju jako neposredno, iskreno i oni odmah kažu: Meni je ovo ružno, meni ovo nije ružno', kaže Zdenko.

Njegova izdanja Snjeguljice, Alise u zemlji čudesa i Frankensteina prevedena su na 12 svjetskih jezika. Zdenko priče pretvara i u animirane filmove. Njegov prikaz Gulivera i Liliputanca jedini je animirani film koji je osvojio Veliku nagradu na Danima hrvatskog filma.

>> Osječanin svojom aplikacijom pokorio svijet

Za suradnju s Gibonijem i Hladnim pivom osvojio je Porina, za 'Priču o čokoladi' primio je Kiklopa. 'Nagrade su dobra stvar, dobijem potvrdu i ne moram se stalno propitivati bih li ja to trebao raditi dalje', kaže Zdenko.

Velik utjecaj na njega imao je Tim Burton, ali Zdenkova djela danas su primila osobni pečat. 'Puno mi znači govore oči i volim tu neku šutljivost i mističnost u tim nekim likovima, to je nešto što sam od najranijih dana utkao', kaže.

Svoj talent utkao je u gotovo 30 slikovnica, nekoliko video spotova te animiranih filmova. 'Imam paralelno svoj svijet i često se znam probuditi po noći i moram to zapisati. To je taj neki unutarnji nemir, koji je meni osobno unutarnji mir', kaže Zdenko.

Iako bajke ilustrira i piše za djecu, Zdenko Bašić baš svakog vraća u djetinjstvo. Najvažnije mu je da ga veseli to što još uvijek radi, kaže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene