Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su uspjeli u laboratoriju 'uzgojiti' ljudska jetra koja funkcioniraju. Ipak, nisu ih napravili u naravnoj veličini, već njihovu mini verziju, no rezultat je svejedno revolucionaran.


Pošlo je to za rukom timu znanstvenika s Instituta za regenerativnu medicinu, centra Wake Forest University Baptist Medical. Oni su svoje istraživanje predstavili stručnjacima u Bostonu. Jetra koja su uzgojili, prva su takva nastala u laboratorijskim uvjetima na svijetu. Tehnika kojom su se koristili, mogla bi otvoriti nove metode u 'uzgoju' ključnih organa i tkiva u laboratorijima.

Vezani članci Koronavirus u Wuhanu, ilustracija Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo Slika nije dostupna Otkrivena nova vrsta: Najmanji šišmiš na svijetu!

>> Kava usporava oštećenja jetra

Znanstvenici su za proces 'uzgoja' ljudskih jetara koristili takozvanu metodu decelularizacije, odnosno 'pranja stanica'. To su učinili koristeći blagi deterdžent sve dok u jetrama nisu ostale samo osnovne stanice, koje jetrima daju samo njihovu građu. Nakon toga postepeno su u očišćena jetra unosili ljudske stanice i minijaturni organ spojili na bioreaktor, odnosno stroj koji oponaša uvijete unutar živog organizma.

Bioreaktor je služio za hranjenje jetara kisikom i ostalim tvarima. Krajnji cilj istraživanja jest doći do metode uzgoja jetara za transpantaciju, kako bi se zadovoljile potrebe potražnje za tim organom. isto tako, uzgojena jetra u laboratoriju, mogu poslužiti i kao platforma za testiranje novih lijekova u medicini.