Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarni korak

Znanstvenici 'uzgojili' ljudska jetra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspjeli u laboratoriju 'uzgojiti' ljudska jetra koja funkcioniraju. Ipak, nisu ih napravili u naravnoj veličini, već njihovu mini verziju, no rezultat je svejedno revolucionaran.

Pošlo je to za rukom timu znanstvenika s Instituta za regenerativnu medicinu, centra Wake Forest University Baptist Medical. Oni su svoje istraživanje predstavili stručnjacima u Bostonu. Jetra koja su uzgojili, prva su takva nastala u laboratorijskim uvjetima na svijetu. Tehnika kojom su se koristili, mogla bi otvoriti nove metode u 'uzgoju' ključnih organa i tkiva u laboratorijima.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna U šumama Ekvadora Otkrivena nova vrsta: Najmanji šišmiš na svijetu!

>> Kava usporava oštećenja jetra

Znanstvenici su za proces 'uzgoja' ljudskih jetara koristili takozvanu metodu decelularizacije, odnosno 'pranja stanica'. To su učinili koristeći blagi deterdžent sve dok u jetrama nisu ostale samo osnovne stanice, koje jetrima daju samo njihovu građu. Nakon toga postepeno su u očišćena jetra unosili ljudske stanice i minijaturni organ spojili na bioreaktor, odnosno stroj koji oponaša uvijete unutar živog organizma.

Bioreaktor je služio za hranjenje jetara kisikom i ostalim tvarima. Krajnji cilj istraživanja jest doći do metode uzgoja jetara za transpantaciju, kako bi se zadovoljile potrebe potražnje za tim organom. isto tako, uzgojena jetra u laboratoriju, mogu poslužiti i kao platforma za testiranje novih lijekova u medicini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene