Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epohalan pomak

Znanstvenici su na korak od rješenja svih energetskih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koristeći poseban sustav zagrijavanja, fizičari su uspjeli po prvi put spriječiti nestabilne efekte u procesu fuzije u nuklearnom reaktoru budućnosti.

Znanstvenici su uspjeli napraviti velik pomak i zaustaviti rast nestabilnih efekata unutar fuzijskog nuklearnog reaktora postavljanjem posebnih antena koje odašilju elektromagnetsko zračenje, kojim se nastale nestabilnosti guše i smanjuju, prenosi physorg.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13 milijardi eura vrijedan reaktor ITER Hrvatski znanstvenici i HUP zajedno apliciraju za poslove na 'mini suncu' u Francuskoj Slika nije dostupna U garaži Sa 14 godina izgradio nuklearni reaktor!

To je jedan od najvažnijih koraka u izgradnji budućeg fuzijskog nuklearnog reaktora ITER na jugu Francuske. Taj bi reaktor trebao proizvoditi energiju poput Sunca, ali u ogromnom sustavu napravljenom na Zemlji.

Proces fuzije u tom reaktoru nastajao bi prilikom zagrijavanja plina na nekoliko milijuna stupnjeva Celzija, pri čemu se plin pretvara u plazmu. Ponekad se u toj plazmi javljaju nestabilnosti, koje onda znaju narasti i činiti da plazma počne vibrirati.

Kako je ITER-ov reaktor zamišljen tako da ga ograđuje magnetska komora, koja zadržava ultravruću plazmu u njemu, nestabilnosti i vibriranje mogu prouzročiti da plazma dotakne stijenke magneta te se naglo ohladi i pritom proizvede velike elektromagnetske sile unutar samog reaktora. Rezultat bi bio vrlo destruktivan i malo kome poželjan pa je ovo otkriće znanstvenika u tom smislu iznimno važno, jer sprečava taj scenarij.

Navedene antene ne bi onemogućile normalan rad reaktora, već bi samo reducirale nestabilnosti u njemu. Magnetsko polje tada bi nesmetano držalo plazmu u reaktoru. No, sve to zasad je postignuto samo u simulacijama super računala, jer ITER se još uvijek gradi. Sljedeći korak bio bi dodati antenama sustav detekcije, koji bi omogućio neutraliziranje nestabilnosti u realnom vremenu i sveo rizike na krajnji minimum.

I poznati hrvatski fizičar, akademik Vladimir Paar, govorio je o tom reaktoru u intervjuu koji je dao za Dnevnik.hr, još u listopadu 2010. godine.

'Danas se grade dva demonstracijska projekta, odnosno uređaja na principu fuzije. Jedan je međunarodni projekt u Francuskoj, pored Marseillea. U tom projektu zajedno sudjeluju SAD, EU, Rusija, Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Projekt je nazvan ITER i za 10 godina bi trebao biti izrađen demonstracijski pogon pa bi nakon toga uslijedilo 20-godišnje pokusno razdoblje', rekao nam je tada Paar.

Riječ je, dakle, o energetskom izvoru i rješenju za budućnost. Nadajmo se da će ono i zaživjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene