Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koristeći poseban sustav zagrijavanja, fizičari su uspjeli po prvi put spriječiti nestabilne efekte u procesu fuzije u nuklearnom reaktoru budućnosti.


Znanstvenici su uspjeli napraviti velik pomak i zaustaviti rast nestabilnih efekata unutar fuzijskog nuklearnog reaktora postavljanjem posebnih antena koje odašilju elektromagnetsko zračenje, kojim se nastale nestabilnosti guše i smanjuju, prenosi physorg.com.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Rusi pokopali znanstvenike koji su poginuli u neuspješnom raketnom testiranju pa najavili: "Razvijamo novo oružje!" Slika nije dostupna Sa 14 godina izgradio nuklearni reaktor!

To je jedan od najvažnijih koraka u izgradnji budućeg fuzijskog nuklearnog reaktora ITER na jugu Francuske. Taj bi reaktor trebao proizvoditi energiju poput Sunca, ali u ogromnom sustavu napravljenom na Zemlji.

Proces fuzije u tom reaktoru nastajao bi prilikom zagrijavanja plina na nekoliko milijuna stupnjeva Celzija, pri čemu se plin pretvara u plazmu. Ponekad se u toj plazmi javljaju nestabilnosti, koje onda znaju narasti i činiti da plazma počne vibrirati.

Kako je ITER-ov reaktor zamišljen tako da ga ograđuje magnetska komora, koja zadržava ultravruću plazmu u njemu, nestabilnosti i vibriranje mogu prouzročiti da plazma dotakne stijenke magneta te se naglo ohladi i pritom proizvede velike elektromagnetske sile unutar samog reaktora. Rezultat bi bio vrlo destruktivan i malo kome poželjan pa je ovo otkriće znanstvenika u tom smislu iznimno važno, jer sprečava taj scenarij.

Navedene antene ne bi onemogućile normalan rad reaktora, već bi samo reducirale nestabilnosti u njemu. Magnetsko polje tada bi nesmetano držalo plazmu u reaktoru. No, sve to zasad je postignuto samo u simulacijama super računala, jer ITER se još uvijek gradi. Sljedeći korak bio bi dodati antenama sustav detekcije, koji bi omogućio neutraliziranje nestabilnosti u realnom vremenu i sveo rizike na krajnji minimum.

I poznati hrvatski fizičar, akademik Vladimir Paar, govorio je o tom reaktoru u intervjuu koji je dao za Dnevnik.hr, još u listopadu 2010. godine.

'Danas se grade dva demonstracijska projekta, odnosno uređaja na principu fuzije. Jedan je međunarodni projekt u Francuskoj, pored Marseillea. U tom projektu zajedno sudjeluju SAD, EU, Rusija, Kina, Japan, Indija i Južna Koreja. Projekt je nazvan ITER i za 10 godina bi trebao biti izrađen demonstracijski pogon pa bi nakon toga uslijedilo 20-godišnje pokusno razdoblje', rekao nam je tada Paar.

Riječ je, dakle, o energetskom izvoru i rješenju za budućnost. Nadajmo se da će ono i zaživjeti.