Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roboti bi uskoro mogli imati osjet dodira gotovo jednako razvijen kao u ljudi, a osobama s amputiranim ekstremitetima mogao bi se vratiti dio osjeta zahvaljujući radu na 'elektroničkoj koži' koju su nedavno izumila dva tima znanstvenika iz Kalifornije.


Među pet osjeta, vid i sluh razmjerno je lako proizvesti elektroničkim putem i istraživanja su daleko odmakla na tom području. No okus, miris i osjet i dalje je iznimno teško oponašati i dosad ostvareni rezultati su sasvim osrednji u usporedbi s ljudskim sposobnostima.

Vezani članci Djeca (Foto: izismile.com) - 11 Roditelji svaki dan nauče nešto novo zahvaljujući pokusima koje rade njihova djeca Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili zašto nam se prsti smežuraju u vodi

Skupine znanstvenika s dvaju kalifornijskih sveučilišta čiji su radovi objavljeni u časopisu Nature Materials uspjeli su različitim postupcima proizvesti prototip umjetne kože koja je vrlo slična ljudskoj što se tiče mekoće i osjetljivosti.

Sintetska 'koža' koju je izumio tim američke znanstvenice kineskog podrijetla Zhenan Bao, a koja je zapravo poseban vrlo osjetljivi gumeni sloj u koji su ugrađeni sićušni tranzistori, može tako osjetiti mušicu na svojoj površini od samo 20 mg.

No stručnjaci ipak ističu da se osjet dodira takve kože još ne može uspoređivati s ljudskom, napose kada je riječ o osjetu boli.

Drugi stručni tim vodio je Ali Javey, profesor računalnih znanosti na sveučilištu u Berkeleyju. Njihova 'e-koža' sastoji se od nano-žica sačinjenih od germanija i silikona postavljenih u tanki sloj polimida. Na vrhu su zatim položili nano-tranzistore i također tanki sloj gume osjetljiv na dodir. Prototip takve 'kože', površine 49 četvornih centimetara, može osjetiti pritisak od 0 do 15 kilopaskala, što je usporedivo sa snagom koja se koristi za svakodnevne aktivnosti poput tipkanja ili držanja nekog predmeta.

'Ako želimo da robot slaže posuđe, moramo ga naučiti kako da pritom ne razbije čašu', rekao je profesor Javey. (Hina)