Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavan proces

REVOLUCIONARNO otkriće: Znanstvenici pronašli lijek za neizlječive bolesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su uspjeli pretvoriti stanice ljudske kože u matične stanice. Tehniku koju su isprva isprobali na miševima, uspjeli su upotrijebiti na ljudskim stanicama.

Ljudske stanice kože pretvorene su u matične stanice koje imaju potencijal za razvoj u potpuno formirane embrije. Stanice se jednostavno umoče u slabu limunsku kiselinu na pola sata, piše Independent.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od matičnih stanica Znanstvenici uzgojili ljudsko srčano tkivo! Slika nije dostupna Postoji objašnjenje Znanstvenici otkrili zašto nam se prsti smežuraju u vodi

Ta je tehnika isprva testirana na mišjim stanicama, a otkriće prema kojima je ista tehnika upotrebljiva i na ljudskim stanicama otvara odgovore na brojna pitanja uspostave tretmana za liječenje neizlječive bolesti poput Parkinsonove ili srčanih bolesti.

Radi se o regeneraciji bolesnih organa iz pacijentovih matičnih stanica.

Vinska mušica otkriva rak i u najranijim fazama

Iako, ne postoji namjera za stvaranjem embrija iz stanica kože, znanstvenici navode kako bi to teoretski bilo moguće s obzirom na to da su cijeli mišji embriji bili stvoreni od regeneriranih krvnih stanica laboratorijskih miševa.

Ipak, ovo otkriće može se upotrijebiti u krive svrhe, primjerice u svrhu kloniranja djece. No znanstvenici tvrde kako do toga neće doći jer ih u zlouporabi sprječavaju brojne tehničke, legalne i etičke prepreke.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene