Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen fosil monstruma iz davnine

Zmija duga kao autobus hranila se krokodilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fosil otkriven u Kolumbiji 2004. godine pripada najvećoj zmiji na svijetu, objavljeno je u današnjem izdanju znanstvenog časospisa Nature.

Dužine od 13 do 14 metara i težine oko 1134 kilograma, vjeruje se da je zmija imena 'Titanboa' bile veća od autobusa i teža od bizona. Hranila se krokodilima i divovskim kornjačama. Znanstvenici kažu da je ova životinja živjela prije 60 milijuna godina. Fosil ogromne zmije pronađen je u otvorenom rudniku na sjeveru Kolumbije 2004. godine, piše APTN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao kip Najspektakularniji fosil dinosaura: Jedini na svijetu potpuno očuvan u izvornom stanju Slika nije dostupna Entuzijasti tvrde da nema sumnje NASA na Marsu snimila fotografije fosiliziranih izvanzemaljskih kostiju?

Od tada, znanstvenici tragaju za novim fosilima u otvorenom rudniku i tragovima koji bi nešto rekli o životu Titanboe. Znanstvenici drže da otkriće fosila baca svjetlo na klimatske uvjete u vremenu kada je zmija živjela. Dr. Jonathan Bloch, sa Sveučilišta na Floridi, kaže da je veličina Titanboe direktno povezana s temperaturama koje su tada vladale. Naime, gigantse dimenzije zmije ukazuju na znatno više temperature koje su grijale područje oko ekvatora. 'To je zbog toga što su zmije hladnokrvne životinje koje su limitirane veličinom tijela koje se direktno prilagođava temperaturi okoliša u kojem žive', objasnio je Bloch.

Upravo zbog zmijine veličine, znanstvenici su izračunali da je na tom području prije 60 milijuna godina prosječna temperatura bila 33 stupnja, što je čak 10 stupnjeva toplije nego danas. U tom području i u današnje vrijeme žive najveće zmije i gmazovi. Giganstka zmije živjela je u razdoblju paleocena od 10 milijuna godina, pet milijuna godina nakon izumiranja dinosaurusa.

Otkriće fosila gigantske zmije vrlo je važna karika evolucije koja nam omogućuje da vidimo kako su izgledala bića na Zemlji koja su naslijedila dinosauruse, zaključili su znanstvenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene