Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Životinjske i biljne vrste izumiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biološka raznolikost svijeta smanjila se za najmanje jednu trećinu u proteklih 35 godina uglavnom zbog uništavanja staništa i trgovine divljim životinjama, objavila je zaklada WWF za zaštitu prirode.

WWF je upozorio da će klimatske promjene sve više otežavati probleme divljih životinja i biljaka tijekom iduća tri desetljeća. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura Slika nije dostupna Prije 252 milijuna godina Hoće li se povijest ponoviti oko najvećeg masovnog izumiranja vrsta?

"Biološka raznolikost podržava zdravlje našeg planeta i ima izravan utjecaj na naše živote tako da je uzbunjujuće što unatoč povećanoj svijesti o pitanjima zaštite okoliša nastavljamo bilježiti negativan trend", rekao je voditelj kampanje WWF-a Colin Butfield.

"Postoje, međutim, mali znaci nade i ako se vlada prihvati te prilike koja je sve manja možemo početi okretati taj trend".

Index "Živi planet" WWF-a globalno prati oko 4.000 vrsta ptica, riba, sisavaca, gmazova i vodozemaca a pokazao je da je od 1970. do 2007. broj kopnenih vrsta pao za 25 posto, morskih za 28 posto a slatkovodnih za 29 posto. Od sredine devedesetih je broj vrsta morskih ptica pao za 30 posto.

Izvješće je objavljeno uoči skupa u Bonnu idućeg tjedna država potpisnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti na kojem će se pokušati naći način kako spasiti svjetsku floru i faunu od djelovanja ljudi.

Neki znanstvenici vide gubitak biljaka, životinja i kukaca kao početak šestog velikog brisanja vrsta u povijesti Zemlje, do kojih je posljednje počelo u razdoblju dinosaura koji su nestali prije 130 milijuna godina.

Znanstvenici ukazuju da većina hrane i lijekova u svijetu dolaze izvorno iz prirode i napominju da nestajanje vrsta ugrožava i opstanak ljudi.

"Smanjenja biološka raznolikost znači da su milijuni ljudi suočeni s budućnošću u kojoj će zalihe hrane biti osjetljivije spram štetočina i gdje opskrba vode nije redovna ili je ima malo", rekao je glavni ravnatelj WWF-a James Leape.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene