Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žene sretnije kad na porodu nisu same

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje kroz trudove i porođaj prolaze u društvu drage osobe zadovoljnije su tim iskustvom i brigom koju primaju od onih žena koje su na porodu same, zaključili su istraživači u studiji.

Osim toga, nazočnost partnera, oca djeteta, majke, prijateljice ili neke druge bliske osobe uglavnom ne predstavlja nikakav problem medicinskom osoblju, dodaje se u studiji.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Dok je prisustvo druge osobe na porodu prihvaćena praksa u većem dijelu svijeta, mnoge bolnice to ne dopuštaju ili barem obeshrabruju, kazao je dr. Odalea M. Bruggemann sa saveznog sveučilišta Santa Catarina u Florianopolisu i njezini kolege. To je posebno često u zemljama u razvoju.

Četrdeset i sedam posto žena izabire partnera ili djetetovog oca da im bude društvo u rađaoni, 30 posto majku, a 23 posto neku drugu rođakinju ili prijateljicu.

Žene s pratnjom također su zadovoljnije liječničkom uslugom. "Možda je zato što je još netko bio u sobi, liječničko osoblje bilo je susretljivije i ponašalo se više prijateljski ", kažu autori.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da je 49 posto manje žena s pratnjom imalo mekonij u plodnoj vodi, što se pripisuje manjem strahu i anksioznosti.

"Očekujemo da će rezultati ove studije pomoći bolničkim djelatnicima da priznaju i poštuju ženina prava tijekom porođaja", kažu autori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene