Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteorska kiša

VIDEO: Suze sv. Lovre na vrhuncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meteorska kiša Perzeida, u puku poznatija pod nazivom suze sv. Lovre, sinoć je doživjela svoj vrhunac.

Podsjetimo, riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa. Svakog sata, promatrači koji žive koji žive na sjevernoj Zemljinoj polutki, mogli su vidjeti između 60 i 100 meteora, no i vremenski uvjeti utječu na vidljivost, tako da Mjesečeva svjetlost, naoblaka i smog, mogu bitno utjecati na vidljivost tog prirodnog fenomena, koji se događa upravo na blagdan sv. Lovre.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

>> Na nebu suze sv. Lovre

Iako većina meteora Perzeida nije ništa veća od zrna pijeska, te čestice stvaraju strahovito velike količine topline pri ulasku u Zemljinu atmosferu pri brzini od 216.000 kilometara na sat te postaju vidljive golim okom. Na dvije snimke koje prenosimo, možete vidjeti kako je to izgledalo na nebu iznad Austrije i Skopja u Makedoniji. Stanovnici makedonske prijestolnice imali su savršene uvijete za promatranje ove nebeske priredbe, koja se odvija svake godine. Kiša meteora, navode astronomi, nastaviti će se i noćas.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene