Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša Perzeida

Na nebu suze sv. Lovre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nebu se ovaj tjedan može vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre.

Ta pojava traje više od tjedan dana, a ove godine vrhunac doseže u noći 12. na 13. kolovoza, kada se u maksimumu u jednom satu na noćnom nebu može vidjeti i stotinjak meteora.

Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa.

Astronomi objašnjavaju da Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova pa se te čestice sudaraju s atmosferom našeg planeta brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu. Astronomi ih zovu i Perzeidama, a u narodu je uvriježen naziv suze sv. Lovre jer se to događa upravo na taj blagdan.

Slične pojave meteorskih rojeva mogu se opažati i u drugim djelovima godine, kada se ponekad pojavljuje još više meteora, no suze sv. Lovre su najpopularnije jer je ljeti lakše i ljepše provesti noć na otvorenom.

Kišu Perzeida nabolje je promatrati od ponoći do svitanja na što tamnijemu mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenog grada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene