Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon deset godina truda

VIDEO: Napravljen najveći ledeni detektor čestica na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon deset godina višestrukog bušenja na dubinu od oko dva kilometra u čisti arktički led, završena je izgradnja najvećeg detektora čestica na svijetu.

Pročitajte i ovo Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku (Foto: AFP) Isplovili prema dalekom sjeveru Počela najveća znanstvena ekspedicija na Arktiku svih vremena: Stotine znanstvenika godinu dana će proučavati klimatske promjene Vrijeme u Chicagu (Foto: AFP) VELIKE PROMJENE "Poludjeli" polarni vorteksi: Mijenjaju lice svijeta kakvo danas poznajemo, a za njih vjerojatno niste nikad čuli

Čitava struktura nazvana je IceCube, a radi se o trodimenzionalnoj mreži senzora, čija je zadaća otkriti čestice neutrina, koje izbacuju, primjerice, crne rupe, supernove i zvijezde.

>> LHC ili Tevatron: Tko će prije do 'božje čestice'?

Kako neutrini jedva da imaju kakvu fizičku težinu, obično kroz materiju prolaze bez interakcije, uključujući i naše Sunce i planetu Zemlju. Ipak, svako malo, neutrini se zabiju u jezgre atoma i stvaraju kišu nuklearnih čestica. Pritom se oslobađa slaba plava svjetlost, koju 5160 senzora IceCubea, može pratiti s iznimnom preciznošću.

Da su znali, odustali bi

'Jedan neutrin od njih milijun sudari se s protonom. Mi mjerimo energiju i smjer kojim se širi kiša nuklearnih čestica, kako bismo napravili mapu neba na bazi čestica neutrina', objasnio je za Wired Francis Halzen, teorijski fizičar i šef IceCubea, sa sveučilišta Wisconsin-Madison.

Čitav projekt za detekciju neutrina vrijedan je 100 milijuna dolara i predstavlja jedan od najvećih izazova za fizičare, kao što je predstavljao i za inženjere, koji su gradili trodimenzionalnu mrežu senzora. 'Da smo znali da će biti ovako komplicirano izgraditi ovaj projekt, možda nikad ne bismo niti počeli', istaknuo je Halzen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene