Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj na vidiku?

LHC ili Tevatron: Tko će prije do 'božje čestice'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poput svakog pravog maratona, utrka za pronalaskom Higgsovog bosona u CERN-ovom LHC-u potrajat će još godinu dana.

Iako je potraga najavljena uz veliku pompu i fanfare, znanstvenici još uvijek nisu uspjeli dokučiti tajnu Higgsovog bosona. Ipak, postoji razlog zbog kojeg se LHC krajem tekuće godine neće gasiti zbog redovnog održavanja i nadogradnje nakon koje bi LHC trebao sudarati čestice u punoj snazi na 14 TeV-a (tetraelektornvolti), a on glasi kako znanstvenici smatraju da je cilj njihovih pokusa ipak na vidiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele se predati LHC je u 'pit stopu', lov na 'božju česticu' kreće u veljači Slika nije dostupna Fizika na pragu nove epohe 'Božja čestica dostignuće je ravno slijetanju na Mjesec'

>> Kolosalno: LHC ponovio nastanak svemira!

Zbog toga, u CERN-u su odlučili produljiti rad sudarača čestica još naredna 24 mjeseca, piše časopis Nature. Prema svim dosad prikupljenim podacima u pokusima, istraživači u LHC-u smatraju kako su blizu pronalaska te tajanstvene i zasad još uvijek isključivo teoretske čestice, koja svim ostalim česticama daje masu.

Utrka s Tevatronom

Postojanje Higgsove čestice bitno je za standardni model fizike čestica pa bi njezino otkriće (ili potvrda da ne postoji) u velikoj mjeri doprinijela fizičarima u razumijevanju cjelokupnog svemira. Postoji i drugi razlog za držanje LHC-a u pogonu, a to je Fermilabov sudarač čestica Tevatron u SAD-u.

U Tevatronu isto tako na sve načine pokušavaju doći do istog otkrića, ali to pokušavaju učiniti prije svojih kolega u LHC-u. Definitivna odluka o produžetku rada LHC-a bit će donesena u siječnju iduće godine, ali zasad sve više izgleda kao da će potraga za Higgsom dobiti blagoslov CERN-a na još godinu dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene