Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Na Marsu ipak ima vode!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do ovog najnovijeg otkrića mogućnost postojanja leda na sjevernom dijelu Marsa bila je tema oko koje su mnogi znanstvenici godinama raspravljali.

Mars je hladan pustinjski planet bez tekuće vode na površini. Tako se mislilo do 2002. godine, kada je NASA-ina letjelica Mars Odyssey, za vrijeme leta oko planeta, ugledala podzemni led na sjevernom dijelu Marsa.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

Nakon toga uslijedila su istraživanja, a pronađeni su i dokazi kako je planet jednom bio topao, vlažan i gostoljubiv prema jednostavnim životnim oblicima.

Sada je letjelica Phoenix došla do prvog pravog otkrića postojanja vode.

- Očekivali smo da ćemo pronaći vodu na mjestu slijetanja. Zato smo i došli ovdje, kaže glavni istraživač Peter Smith.

Letjelica Phoenix sletjela je na Marsu 25. svibnja u sklopu 3-mjesečne istraživačke misije o mogućem životu na ovom planetu.

Nakon dva neuspjela pokušaja dostavljanja ledom bogatog tla u jednu od osam laboratorijskih peći, istraživači su odlučili skupljati čisto tlo. Iznenađujuće, uzorak je uključivao i malo leda.

Tako su istraživači uspjeli dokazati da se tlo sastoji i od leda, jer se u peći otapalo na 32 stupnja, što je točka rastapanja leda, i otpustio molekule vode. Sada planiraju zagrijavati tlo i na većim temperaturama kako bi otkrili da li sadrži i neke spojeve ugljika.

Michael Mayer, glavni istraživač NASA-inog programa istraživanja Marsa, kaže kako se predviđa da će misija 2009. biti opremljena za otkrivanje mogućeg života na Marsu.

- Sve smo bliži otkrivanju tajni ovog planeta i razumijevanju da li postoje mjesta na Marsu koja su bila, ili još mogu biti naseljiva, dodaje Michael Mayer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene