Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istaknuti znanstvenik, matematičar, profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Svetozar Kurepa umro je u Zagrebu 2. veljače u 81. godini.


Rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je u Zavodu za primijenjenu matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta najprije kao asistent potom docent, izvanredni i na koncu redoviti profesor od 1966.

Vezani članci Slika nije dostupna Preminuo urednik i novinar Gojko Marinković: "Nije se štedio do kraja" Nekadašnji argentinski predsjednik, Carlos Menem Preminuo bivši argentinski predsjednik Carlos Menem: Bio je osuđen zbog izvoza oružja u Hrvatsku

Kurepa se usavršavao na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina. Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere.

Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika i monografija od kojih su najznačajniji: Konačno dimenzionalni vektori, prostori i primjene, Matematička analiza I, II, III, Funkcionalna analiza: Elementi teorije operatora.

Profesor Kurepa bio je poput svog znamenitog rođaka Đure Kurepe također poznatog matematičara i autor je udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. Dobitnik je Nagrade za znanost 'Ruđer Bošković', Nagrade Grada Zagreba i Nagrade 'Davorin Trstenjak'. Za doprinos umjetničkoj znanosti promoviran je u zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti.

Pokop Svetozara Kurepe bit će u ponedjeljak, 8. veljače u 14.10 sati na zagrebačkom Mirogoju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju