Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Britaniji otkrivena nova vrsta puža mesoždera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrtlari u južnom Walesu ne bi se trebali iznenaditi ako među cvijećem pronađu bijelo, crvoliko, sluzavo stvorenje.

Pročitajte i ovo Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 5 Objavljeni detalji VIDEO/FOTO Zagrebačka policija pronašla 400 kilograma droge: ''Ovo je najveća zapljena u posljednjih 10 godina'' Split: Otkrivena nova vrsta puža: Ilustracija - 3 KAKVO OTKRIĆE Novootkrivena životinja u Splitu nosit će ime grada: Specifična je i po izgledu koji su neki već povezali s Hajdukom

Stručnjaci iz Nacionalnog muzeja Walesa i Sveučilišta u Cardiffu proglasili su ovo biće novom vrstom.

Dali su mu djelomično velško ime, Selenochlamys ysbryda, ili puž ˝duh˝.

Stvorenja ovog tipa češće se pronalaze u Turskoj ili Gruziji. Porijeklo puža i njegovo dospijeće u Britaniju potpuno je nepoznato, a takva vrsta nije viđena u Europi prije nego je otkrivena u Cardiffu prošle godine.

Za razliku od većine puževa, puž ˝duh˝ je mesožder te noću hvata crve snažnim zubima, nalik oštrici noža, sišući ih poput špageta.

Nema oči ni tjelesni pigment te živi pod zemljom.

'Puž ˝duh˝ pripada opskurnoj skupini puževa dugog imena – Trigonochlamydide, ' kaže Ben Rowson, biolog u Nacionalnom muzeju.

'Morali smo provjeriti puno stare literature na ruskom i njemačkom ne bi li otkrili nešto o njima. Međutim ispostavilo se da su nešto potpuno novo.'

Nakon proučavanja anatomije puža, znanstvenici su zaključili da se radi o neotkrivenoj vrsti te su stvorenju nadjenuli ime koje je zapravo velški naziv za duha, ysbryd.

'Selenochlamys ysbryda se čini kao prikladno ime za tog sablasnog, noćnog lovca te indicira gdje je najprije otkriven. Mislimo da je ovo prvi put da se velška riječ upotrijebila u znanstvene svrhe,' dodao je Rowson.

Bill Symondson, ekolog sa Sveučilišta u Cardiffu također je proučavao puža.

'Nedostatak očiju i tjelesnog pigmenta ukazuje na to da je ova vrsta evoluirala u pećinama,' kaže Symondson.

'Vjerojatno je u Britaniju došao preko uvezenog bilja, što ga čini stranom vrstom, premda ne možemo biti potpuno sigurni.'

Muzej je napravio jednostavan identifikacijski vodič koji se može nabaviti na internetu kako bi se omogućilo proučavanje razmnožavanja tih puževa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene