Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puž s prozirnom kućicom bez očiju, pronađen na dnu Lukine jame na Velebitu, nalazi se među deset najzanimljivijih novih vrsta otkrivenih prošle godine, objavili su znanstvenici.


Popis najzanimljivijih novih vrsta objavljuje se od 2008. godine kako bi se skrenula pozornost na činjenicu da znanstvenici i dalje otkrivaju nove vrste. Prošle je godine otkriveno 18 tisuća novih vrsta, čime se povećao popis na kojemu je zabilježeno više od dva milijuna vrsta životinja i biljaka koje žive na Zemlji.

Vezani članci Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 5 Reporter Dnevnika Nove TV posjetio najhladnije mjesto u Hrvatskoj: Kako je živjeti i raditi na tim temperaturama? Spašavanje mladih na Velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Međunarodni odbor znanstvenika koji je okupio SUNY College svake godine bira deset najzanimljivijih novih vrsta, a popis se objavljuje uoči 23. svibnja, rođendana slavnog Carla Linnea (1707.-1778.), švedskog botaničara kojeg se smatra ocem moderne taksonomije.

'Top 10 osmišljen je kako bi se skrenula pozornost na neopjevane heroje koji se bave krizom bioraznolikosti radeći na kompletiranju popisa biljaka, životinja i mikroba koji žive na Zemlji', rekao je jedan od autora popisa, entomolog Quentin Wheeler s Državnog sveučilišta New York, prenosi Reuters.

Pogodite koja životinja ima čak 14.000 zubi?

Kao i raniji popisi, i ovogodišnji je pokazao da i relativno velike vrste mogu biti nepoznate modernoj znanosti.

Na njemu je primjerice i olinguito, rođak rakuna koji izgleda kao križanac mačke i medvjeda, a živi u prašumskom području na granici Kolumbije i Ekvadora. Riječ je o dva kilograma teškom stvorenju, prvoj novoj vrsti sisavca otkrivenoj na Zapadnoj hemisferi u posljednjih 35 godina.

Znanstvenoj taksonimiji je dugo vremena izmicala i još puno veća vrsta - 12 metarsko zmajevsko drvo koje raste samo u Tajlandu. Tamošnji stanovnici su naravno znali za njegovo postojanje, ali znanost nije.

Na popisu je i 2,5 cm duga moruzgva koja živi u ledenim vodama Antarktike, mikrob koji je otporan na pokušaje sterilizacije u 'čistim sobama' u kojima se sklapaju svemirske letjelice, te sićušna osa iz Kostarike, jedan od najmanjih otkrivenih insekata, koju su znanstvenici prozvali Zvončicom.

Među zanimljivim novim vrstama je i jedna hrvatska - puž bez očiju koji živi u prozirnoj kućici, otkriven na dubini od 980 metara ispod zemlje u Lukinoj jami na Velebitu. Pužić znanstvenog naziva Zospeum tholussum, promjera samo dva milimetra, otkriven je 2010. godine, a znanstveno je opisan kao nova vrsta prošle godine.

Znanstvenici pretpostavljaju da u prirodi postoji još deset milijuna neotkrivenih vrsta, od jednostaničnih organizama do sisavaca, te strahuju da će mnoge od njih izumrijeti prije nego uopće budu otkrivene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju