Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo otkriće

U 800 godina starom mozgu našli stanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su u vrlo dobro očuvanom i fosiliziranom primjerku 800 godina starog mozga, otkrili ostatke moždanih stanica.

Kako meko moždano tkivo vrlo brzo propada nakon smrti, izuzetno je teško pronaći fosilizirane ostatke mozga, koji u sebi još uvije sadržavaju ponešto očuvanih moždanih stanica. Pronađeni primjerak ljudskog mozga, nije najstariji takav primjerak, ali je zasigurno jedan od najbolje očuvanih, tvrde znanstvenici u najnovijoj studiji, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mozak stvara 'nove' živčane stanice Slika nije dostupna San obnavlja moždane stanice

Mozak datira iz 13. stoljeća, a pronađen je na sjeveroistoku Francuske i pripadao je 18-mjesečnom dojenčetu. Znanstvenici su testiranjem pronađenog mozga anatomski jasno mogli razlučiti njegove najglavnije dijelove, dok je pobliži pogled na njegovu strukturu, pokazao i ne-neurološke stanice te krvne žile. Pod mikroskopom su znanstvenici zapazili i piramidalne neurone iz područja hipokampusa, moždanog dijela, koji je zaslužan za memoriju i navigaciju.

Znanstvenici imaju i teoriju, kojom objašnjavaju tako dobro stanje mozga, koji je pronađen još 1998. godine u gradu Quimperu. Naime, oni tvrde da ga je vjerojatno očuvala supstanca nalik voštanoj, koja nastaje raspadanjem bakterija masnog tkiva, bez prisutnosti kisika. Uzrok smrti dojenčeta bio je težak prijelom lubanje i krvarenje u mozgu, otkriveno je u studiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene