Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su u vrlo dobro očuvanom i fosiliziranom primjerku 800 godina starog mozga, otkrili ostatke moždanih stanica.


Kako meko moždano tkivo vrlo brzo propada nakon smrti, izuzetno je teško pronaći fosilizirane ostatke mozga, koji u sebi još uvije sadržavaju ponešto očuvanih moždanih stanica. Pronađeni primjerak ljudskog mozga, nije najstariji takav primjerak, ali je zasigurno jedan od najbolje očuvanih, tvrde znanstvenici u najnovijoj studiji, piše popsci.com.

Vezani članci Slika nije dostupna Mozak stvara 'nove' živčane stanice Slika nije dostupna San obnavlja moždane stanice

Mozak datira iz 13. stoljeća, a pronađen je na sjeveroistoku Francuske i pripadao je 18-mjesečnom dojenčetu. Znanstvenici su testiranjem pronađenog mozga anatomski jasno mogli razlučiti njegove najglavnije dijelove, dok je pobliži pogled na njegovu strukturu, pokazao i ne-neurološke stanice te krvne žile. Pod mikroskopom su znanstvenici zapazili i piramidalne neurone iz područja hipokampusa, moždanog dijela, koji je zaslužan za memoriju i navigaciju.

Znanstvenici imaju i teoriju, kojom objašnjavaju tako dobro stanje mozga, koji je pronađen još 1998. godine u gradu Quimperu. Naime, oni tvrde da ga je vjerojatno očuvala supstanca nalik voštanoj, koja nastaje raspadanjem bakterija masnog tkiva, bez prisutnosti kisika. Uzrok smrti dojenčeta bio je težak prijelom lubanje i krvarenje u mozgu, otkriveno je u studiji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju