Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poput praha

Suha voda pomaže protiv globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako zvuči kontradiktorno, britanski znanstvenici stvoriti su 'suhu vodu' koja izgleda kao prah te su rekli kako bi ona mogla osigurati novi način apsorpcije i skladištenja ugljičnog dioksida.

Tvar u prahu bi također mogla, tvrde, pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Pomoću nje energija bi se mogla efikasnije koristiti, te osigurati sigurniji način skladištenja i transporta opasnih industrijskih materijala. 'Ne postoji ništa slično. Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti kako suha voda ima efekta u budućnosti', rekao je istraživač Ben Carter sa Sveučilišta Liverpool, piše TG Daily.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Supstanca je postala poznata kao 'suha voda' budući da je svaka čestica vode omotana slojem pjeskovitog silicija, i zapravo je 95 posto 'suhe vode' ipak 'mokra voda'. Omotač od silicija sprječava da se kapljice miješaju i pretvaraju ponovno u tekućinu.

Koncept suhe vode otkriven je 1968. godine, a smatralo se da potencijal ima samo u kozmetici. Tek su je nedavno znanstvenici dalje razvijali. Na prezentaciji u Bostonu pokazali su da 'suha voda' može služiti kao katalizator u reakciji vodika i maleinske kiseline, kojom se stvara sukcinska kiselina, koja se koristi u proizvodnji lijekova. Vjeruje se da će sada biti omogućeno stvaranje 'suhih' emulzija, čime bi sigurnije i lakše čuvali i transportirali potencijalno opasne kemikalije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene