Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proučavanje neba

Što to 'para' aurore na nebu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aurora borealis na sjevernom nebu sama po sebi izgleda prekrasno i zadivljujuće, no ova fotografija s dugom ekspozicijom pridodala je još jedan zanimljiv element tom nebeskom spektaklu.

Fotografija prikazuje lansiranje suborbitalne rakete na Aljasci, koja je nosila instrumente za mjerenje utjecaja aurora na signale koji na Zemlju dolaze sa satelita i drugih svemirskih letjelica, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Ruševna vila Aurora u Trstenom (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Trsteno kraj Dubrovnika Nekoć luksuzan kompleks sada je tek ruševna vila: "Ovo je tempirana bomba" Slika nije dostupna Sami osvajaju svemir Kinezi šalju prvi ospkrbni brod na svoju "Nebesku Palaču 2"

>> Impresivan timelapse polarne svjetlosti

Cilj znanstvenika je pomoću ovakvih misija bolje razumjeti kako točno svemirske vremenske prilike utječu na elektroničke uređaje i sustave na Zemlji. Sunce bi iduće godine trebalo, prema predviđanjima znanstvenika, trebalo doseći sam vrhunac solarne aktivnosti.

Podsjetimo, aurore nastaju kad se Zemlja nađe na putanji solarnog vjetra. Zemljino magnetsko polje tada reagira, odbijajući štetno zračenje i to se manifestira zelenkastim sjajem na nebu.

navedena NASA-ina misija nosi naziv MICA, odnosno 'Magnetosphere-Ionosphere Coupling in the Alfven resonator'. Njome se želi bolje razumjeti i Alfven valove, koji uzrokuju aurore, a sve dok znanstvenici ubace i pokoju ovakvu fotografiju uz svoja istraživanja, imat će i onu posebnu, ekstra podršku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene