Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budućnost svjetskih šuma možda i nije tako crna kako se do sada mislilo, smatraju znanstvenici. Međunarodna skupina znanstvenika provela je istraživanje koje je pokazalo da se vjerojatno približavamo vrhuncu istrebljenja šuma, a nakon toga flora bi se trebala početi oporavljati.


- Stanje je bolje nego što smo očekivali, vidimo znatan napredak u oporavku šumskih predjela. Doduše, ne bi htjeli ništa tvrditi što se budućnosti tiče, ali čini se da stvari idu nabolje, kaže Pekka Kauppi sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Vezani članci Slika nije dostupna HEP i Hrvatske šume potpisale sporazum o iskorištavanju biomase Slika nije dostupna Svjetske šume se oporavljaju

Znanstvenici su promijenili metodologiju istraživanja.

- Do sada smo se usmjeravali isključivo na mjerenje veličine šumskih područja, no sada smo uključili i druge komponente, uključujući ukupnu biomasu na tim područjima i količine ugljika pohranjenog u flori, objašnjava Kauppi.

Tako su znanstvenici postigli bolje razumijevanje stvarnih prirodnih resursa.

- Dobili smo bolju i potpuniju sliku cijelog ekosistema, kaže Kauppi.
 
Prema dobivenim rezultatima ispada da se udio šumskih predjela, u 22 od 50 najšumovitijih zemalja, u posljednjih 15 godina zantno povečao.
 
Taj trend prati i količina ukupne biomase i pohranjenog ugljika u polovici od istih 50 zemalja.
 
Ipak, istraživanje je pokazalo da se šumsko područje i njegova biomasa u najvažnijim, kišnim šumama Brazila i Indonezije, i dalje smanjuje.

Taj rezultat još je jednom potvrdio ključnu povezanost razvijenosti te gospodarskog rasta pojedinih zemalja i područja sa stanjem šuma.  

- Ruralno, siromašnije stanovništvo treba stalno više i više zemlje za uzgoj poljoprivrednih kultura i stoke pa im ne ostaje drugo nego krčiti šume, objašnjava Kauppi nastavak tog negativnog trenda, koji bi u budućnosti mogao poništiti pozitivne efekte zabilježene najnovijom studijom.