Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šljuka 'u komadu' preletjela 11 500 km

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozelandski su znanstvenici zahvaljujući satelitskom transmiteru implantiranom u tkivo jedne ptice iz obitelji šljuka, tzv. muljače smeđe, ustvrdili kako je uspjela preletjeti rekordnih 11.500 km bez odmora od Aljaske do Novog Zelanda.

Ekolog Phil Battley sa Sveučilišta Massey za list New Zealand Herald je kazao kako je ptica, koju su znanstvenici označili kodom E7, isprva preletjela 10.200 km do rezervata Yalu Jian na kineskom Žutom moru gdje je provela pet tjedana odmarajući se i prikupljajući snagu za nastavak leta, te potom preletjela daljnjih 7,300 km do Aljaske gdje je položila jaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13 dana nakon potresa U Novom Zelandu ukinuto izvanredno stanje Slika nije dostupna Znanstvenici zabrinuti Ruski požari mogli bi ubrzati globalno zatopljenje

Na Aljasci je ostala dva mjeseca, brinući se o potomstvu, a zatim je polovinom srpnja krenula natrag prema Novom Zelandu leteći, kako je zahvaljujući transmiteru utvrđeno, 11.500 km bez prekida. 

Battley smatra da je let ove vrste šljuke od Aljaske do Novog Zelanda najdulji let kojeg je jedna ptica selica uspjela prijeći 'u komadu'.

Dolazak muljače smeđe na Novi Zeland označava početak proljeća na južnoj hemisferi. Battley očekuje da će se ptice, među kojima i njihova E7, ondje odmarati do ožujka, kad će krenuti natrag prema Aljasci, gdje će opet izleći jaja. 

'Ono što me fascinira je da su potomci muljače smeđe vrlo skoro prepušteni sami sebi te će i oni u dogledno vrijeme krenuti na put prema Novom Zelandu bez roditeljske skrbi', kazao je Battley.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene