Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novozelandski su znanstvenici zahvaljujući satelitskom transmiteru implantiranom u tkivo jedne ptice iz obitelji šljuka, tzv. muljače smeđe, ustvrdili kako je uspjela preletjeti rekordnih 11.500 km bez odmora od Aljaske do Novog Zelanda.


Ekolog Phil Battley sa Sveučilišta Massey za list New Zealand Herald je kazao kako je ptica, koju su znanstvenici označili kodom E7, isprva preletjela 10.200 km do rezervata Yalu Jian na kineskom Žutom moru gdje je provela pet tjedana odmarajući se i prikupljajući snagu za nastavak leta, te potom preletjela daljnjih 7,300 km do Aljaske gdje je položila jaja.

Vezani članci Ledenjak (Foto: Screenshot/YouTube) Promatrali ledenjake kako se raspadaju pa osjetili gnjev prirode Ekstremno visoke temperature najavljene za četvrtak u dijelovima Europe (Foto: Screenshot/Severe Weather Europe) Pakleno ljeto: Ovaj lipanj bio je najtopliji u povijesti

Na Aljasci je ostala dva mjeseca, brinući se o potomstvu, a zatim je polovinom srpnja krenula natrag prema Novom Zelandu leteći, kako je zahvaljujući transmiteru utvrđeno, 11.500 km bez prekida. 

Battley smatra da je let ove vrste šljuke od Aljaske do Novog Zelanda najdulji let kojeg je jedna ptica selica uspjela prijeći 'u komadu'.

Dolazak muljače smeđe na Novi Zeland označava početak proljeća na južnoj hemisferi. Battley očekuje da će se ptice, među kojima i njihova E7, ondje odmarati do ožujka, kad će krenuti natrag prema Aljasci, gdje će opet izleći jaja. 

'Ono što me fascinira je da su potomci muljače smeđe vrlo skoro prepušteni sami sebi te će i oni u dogledno vrijeme krenuti na put prema Novom Zelandu bez roditeljske skrbi', kazao je Battley.