Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi napokon objavili

Otkrivena dugo čuvana tajna: Gagarin poginuo zbog atmosferske sonde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogibija Jurija Gagarina u nesreći zrakoplova MiG-a 1968., sedam godina nakon što je postao prvi čovjek koji je letio u svemir, najvjerojatnije je bila povezana s atmosferskom sondom koju je htio izbjeći, po arhivskim dokumentima s kojih je napokon skinuta oznaka tajnosti.

Gagarin se tijekom probnog leta zrakoplovom MiG-15 srušio sjeveroistočno od Moskve 27. ožujka 1968. u okolnostima koje do danas nisu rasvijetljene. Sovjetske vlasti su na spis o nesreći stavile oznaku 'državna tajna'.

U trenutku kada Rusija uz veliku pompu slavi 50. obljetnicu Gagarinova leta u svemir (12. travnja 1961.), čelnik kremaljskog arhiva Aleksandar Stjepanov je na tiskovnoj konferenciji pročitao dokument s kojeg je skinuta oznaka tajnosti o zaključcima istrage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrt u plamenu, uzrok požara neutvrđen Slika nije dostupna Poginuo podvodni ribolovac

>> Rusi su lagali o Gagarinovom letu u svemir

>> VIDEO: Što je Gagarin vidio iz svoje svemirske kapsule?

>> 'Noć Jurija Gagarina' - 50 godina od prvog leta u svemir

'Povjerenstvo je, istraživši okolnosti zrakoplovne nesreće i na temelju nalaza istrage, zaključilo da je nesreću najvjerojatnije uzrokovala nagla kretnja pilota kako bi izbjegao atmosfersku sondu', pročitao je taj čelnik. 'Ili, što je manje vjerojatno, kako ne bi ušao u oblačni sloj', dodao je.

Pomoćnica direktora znanstvenog odjela državnog arhiva Larisa Uspenska istaknula je da je 'oznaka tajnosti skinuta s više od 200 dokumenata i spisa' u prigodi 50. obljetnice Gagarinova leta u svemir.

O uzrocima pogibije ruskog državnog heroja nije se govorilo u vrijeme Sovjetskog Saveza, što je potaknulo svakojake glasine, od urote KGB-a do pretpostavke da je Gagarin bio nedovoljno uvježban, pa i da je bio pripit, ali se vlasti nisu odvažile uskratiti mu dopuštenje za let. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene