Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obletio Zemlju i ušao u legendu

'Noć Jurija Gagarina' - 50 godina od prvog leta u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedesetu obljetnicu prvog čovjekovog leta u svemir, kojom se kroz manifestaciju 'Noć Jurija Gagarina' diljem svijeta slavi povijesni poduhvat tog ruskog astronauta, obilježit će i muzeji u Hrvatskoj - riječki muzej informatike Peek&Poke je za 9. travnja priredio posebni program, a zagrebački Tehnički muzej danas otvara izložbu fotografija 'Jurij Gagarin'.

Kako bi se očuvalo sjećanje na Gagarina koji je 12. travnja u letjelici 'Vostok 1' za 108 minuta obletio Zemlju i ušao u legendu, 'Noć Jurija Gagarina', popularno nazvana 'Gagarinovo' obilježava se proteklih deset godina u više od 370 gradova svijeta te na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Riječki muzej prikazat će film 'Orphants of Apollo', prvi hrvatski astronaut Miroslav Ambruš Kiš govorit će o novostima iz GoogleXPrize 'radionice', održat će se koncert grupe 'Moskva' i mala izložba autentičnih eksponata ruskog svemirskog programa iz zbirke Stjepana Bedića.

Pročitajte i ovo Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo" Policija uhitila problematičnog muškarca Uhićena jedna osoba VIDEO Avion morao prisilno sletjeti zbog tučnjave Britanaca: "Skupina muškaraca pila i maltretirala putnice"

>> Otkrivena dugo čuvana tajna: Gagarin poginuo zbog atmosferske sonde

>> Rusi su lagali o Gagarinovom letu u svemir

Muzej Peek&Poke tom prigodom podsjeća da Rijeka i Gagarin imaju nešto zajedničko - fizičara i konstruktora zrakoplova Roberta Bartinija (1897-1974.), malo poznatog znanstvenika koji je cijeli život proveo u Rusiji gdje se bavio znanstvenim radom i kojega se smatra ocem 'Teorije multidimenzionalnosti'. Mnogi ga svrstavaju uz bok s Isaacom Newtonom i Johansesom Keplerom, a Sergej Koroljev, službeni otac ruskog svemirskog programa, inzistirao je da mu Bartini bude mentor.

Tehnički muzej u Zagrebu, u suradnji s ruskim veleposlanstvom, priređuje izložbu na kojoj će se predstaviti fotografije Jurija Gagarina prije i nakon njegova povijesnog leta, fotografije njegove obitelji, kolega astronauta te svemirskog broda i rakete koje su ga odvele u svemir. Izložit će se i maketa rakete-nosača sa svemirskim brodom 'Vostok 1', u mjerilu 1:20 iz stalnog postava Tehničkog muzeja. Izložba će biti otvorena do 1. srpnja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene