Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska sunca

Revolucija i u vojnoj industriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnici će u budućnosti dobivati energiju direktno iz sunca koje ih obasjava na bojištu te od topline vlastita tijela. Kako? Pomoću nove odore koja će pretvarati sunčanu i termalnu energiju u energiju za napajanje uređaja i oružja na bojištu.

Budućnost kamuflažnih odora jesu odore nove generacije koje će moći prikupljati energiju sunca preko dana, a tijekom noći će prikupljati energiju topline tijela vojnika. Zahvaljujući toj energiji biti će praktički nemoguće da vojniku na bojištu oprema, GPS sustav, radio ili oružje ostanu bez struje. Ovaj koncept koji koristi fotovoltne ćelije, ultralagane baterije i termoelektrični sustav dobivanja energije djelo je EPRS Centra iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na korak do cilja Veliki projekt stvaranja mini zvijezde na Zemlji: 'Nećemo ovisiti o fosilnim gorivima' Slika nije dostupna Petar Branović 'Naziv ovog zakona možda je čudan, ali je od velike koristi za hrvatske građane'

Ovaj način razmišljanja već se primjenjuje u nekim jedinicama. Tako jedinice američkih marinaca smještenih na Bliskom istoku već sada koriste solarne ploče za dobivanje dijela energije potrebne za napajanje uređaja i oružja. No dok su trenutačno marinci ovisni o sunčanim danima, novi koncept zahvaljujući termoelektričnoj energiji pruža neograničene mogućnosti.

>>Atomska energija i nafta odlaze u povijest?

'Ovo otkriće je također značajno zbog činjenice da standardne baterije čine do 10 posto kilaže od prosječnih 50 do 70 kilograma opreme koju pješadija nosi', izjavio je Duncan Gregory, jedan istraživača na projektu. Osim pomaganja vojnicima sustav se može koristiti i u satelitima, rashlađivanju namirnica i lijekova na teško dostupnim područjima.

Istraživači najavljuju proizvodnju prototipa odore do prosinca ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene