Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okretanje obnovljivim izvorima

Atomska energija i nafta odlaze u povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Energija je važna za razvoj svake države. No iako se na veliko priča o obnovljivim izvorima, još uvijek smo ovisni o fosilnim gorivima i atomskoj energiji.

Rezerve nafte, plina i ugljena su sve manje, a sve su češće i ekološke katastrofe kao ona u Meksičkom zaljevu. Prelazak na obnovljive izvore ne može se samo tako provesti, ali svijet je u 2010. godini odlučio krenuti u tom smjeru, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragovi jedva vidljivi Što se događa godinu dana nakon katastrofe u Meksičkom zaljevu? Slika nije dostupna Naftna mrlja duga 160 kilometara Nova katastrofa u Meksičkom zaljevu

Europska Unija je tako u aktualnim pregovorima o smanjenju emisije ugljičnog dioksida odlučila njegovu emisiju smanjiti za 20 posto u odnosu na 1990. godinu.

Njemački stručnjak za energiju, Herman Scheerr za DW tvrdi kako je 'moguće obnovljivim izvorima energije pokriti potrebe svake države, ali je za to potrebno mnogo truda i ulaganja'. On tvrdi kako je izazov 21. stoljeća imati 'ekološki neutralnu i jeftinu energiju'.

>> Prva banka nuklearnog goriva u Sibiru

Njemački građani podržavaju mjere iskorištavanja energije vjetra i sunca, ali se protive atomskoj energiji, jer nuklearke smatraju opasnim i previše skupim. No, njemačka Vlada je kao alternativu fosilnim gorivima odabrala baš atomsku energiju i produžila licence za rad nuklearnim elektranama.

Zaštiti klime se okrenula i Kina, koja u skladu s tim donosi svoje zakone, a postavila si je i ciljeve za povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene