Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protest protiv najavljenog Zakona

Rečeno-učinjeno: Wikipedia 'ugasila' svoje stranice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je i najavljeno, Wikipedia je 'zamračila' svoje stranice.

Osnivač Wikipedije Jimmy Wales najavio je da će u znak protesta protiv Zakona o online piratstvu (SOPA) umjesto 3,8 milijuna članaka na engleskom jeziku na ovoj stranici stajati obavijest u kojoj se posjetitelje potiče na protest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika materijalna šteta Buktinja u Svetištu Majke Božje Bistričke: Izgorjela dvorana i predavaonica Avioni gase niz požara oko Šibenika - 3 Zasad pod kontrolom Udari groma izazvali nekoliko požara kod Šibenika, gasi ih čak sedam protupožarnih aviona

Rečeno - učinjeno, stranice Wikipedije su 'zamračene' i na njima stoji poruka kako se više od desetljeća potrošilo na milijune sati na stvaranje najveće enciklopedije u ljudskoj povijesti. 'Kongres razmatra donošenje Zakona koji bi mogao fatalno naštetiti slobodi interneta. Kako bi podigli svijest, zamračujemo Wikipediju na 24 sata', stoji na prosvjednoj stranici.

Na 'zamračenoj' stranici stoji i link na klasničnu stranicu Wikipedije koja detaljnije govori o prosvjedu protiv spomenutog Zakona.

Privremenom gašenju stranica pridružili su se i Reddit i Boing Boing. Protiv SOPA-e zalažu se i velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Mozille, Twittera eBaya i drugih, ali oni nisu ugasili svoje stranice.

Za kontraverzni Zakon lobiraju brojne kompanije, među inima i filmaši, diskografi, farmaceutske, medijske i druge kompanije, a Zakon je usmjeren na cenzuriranje i kažnjavanje internetskih stranica (i onih van SAD-a) na kojima bude postavljen sadržaj koji krši autorska prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene