Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zamračenje' kao protest

'Gasi' se Wikipedia!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U znak protesta protiv Zakona o online piratstvu, Jimmy Wales najavio je sutrašnje 'zamračenje' engleskih stranica Wikipedije

Već dugo vremena u SAD-u traju rasprave o kontraverznom Zakonu o online piratstvu (Stop Online Piracy Act – SOPA) za koji lobiraju brojne kompanije u toj zemlji – među inima i filmaši, diskografi, farmaceutske, medijske i druge kompanije i koji je usmjeren na cenzuriranje i kažnjavanje internetskih stranica (i onih van SAD-a) na kojima bude postavljen sadržaj koji krši autorska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugašeno 310 računa WIKIPEDIJA U PROBLEMIMA Razotkrivena velika prijevara i ucjenjivačka mreža Slika nije dostupna Stavljanje u perspektivu VIDEO Što smo sve mogli napraviti da nismo gledali Gangnam Style?

No, s vremenom se broj onih koji podržavaju SOPA-u smanjio – čak su i iz Bijele kuće reagirali rekavši da neće podržati zakon koji ugrožava slobodu izražavanja i inovacije na internetu te je sve više protivnika ovog zakona, a svoj protest za sutra pripremaju i neke internetske stranice, među inima i jedna od najvećih – Wikipedia.

Tako je osnivač ove online enciklopedije Jimmy Wales na Twitteru rekao da će sutra početi 'zamračenje Wikipedije' te će na jedan dan, umjesto 3,8 milijuna članaka na engleskom jeziku, na ovoj stranici stajati obavijest u kojoj se posjetitelje potiče na protest protiv SOPA-e. 'Moramo Washingtonu poslati veliku poruku', rekao je svojim brojnim pratiteljima na ovoj mreži.

S obzirom da će ova odluka utjecati na milijune korisnika Wikipedije, Wales je školarcima i studentima poručio da svoje školske obaveze naprave malo ranije, kako ne bi ostali bez važnog izvora informacija.

Protiv SOPA-e zalažu se i velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Mozille, Twittera eBaya i drugih, ali oni ipak neće ugasiti svoje stranice.

Tako je Dick Costolo iz Twittera rekao da je gašenje globalnog biznisa kao reakcija na politiku jedne zemlje 'glupo' – u raspravi s Jimmyjem Walesom putem Twittera poslije se ispravio i rekao je da se njegova izjava odnosi samo na 'potencijalno gašenje Twittera'.

Sve o sutrašnjem 'zamračenju' Wikipedije možete pratiti upravo na Twitteru te je Wales objavio da će službene oznake za praćenje na ovoj društvenoj mreži biti #WikipediaBlackout #sopa #pipa.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene