Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznimno rijedak slučaj

Rak može prijeći s majke na nerođeno dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici dokazali su kako je moguće da majčine stanice raka pređu i ne njezino nerođeno dijete u vrijeme trudnoće.

To su, naime, vrlo rijetki slučajevi, u kojima majka i dijete dijele istu bolest raka, ali u teoriji, ističu znanstvenici, djetetov imunološki sistem, trebao bi uspješno blokirati tu smrtonosnu bolest. Ipak, analiza britanskog tima stručnjaka, pokazala je kako dijete koje je oboljelo od leukemije, tu je bolest moglo samo naslijediti od majke.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Slika nije dostupna Nova studija 'Rak je bolest isključivo modernog društva'

Znanstvenike već čitavo stoljeće muči pitanje, može li se dijete zaraziti stanicama raka preko majke u trudnoći, a studija koja je ponudila svojevrstan odgovor na to pitanje, objavljena je u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences. Teorija, kaže da ukoliko te stanice dođu u krvotok nerođenog djeteta, one postaju istog trenutka meta za uništenje od strane djetetovog imunološkog sistema.

Stogodišnja zagonetka riješena

No ipak, postoje zapisani slučajevi u kojima majka i dijete naočigled dijele istu bolest, najčešće leukemiju ili melanom, a ova najnovija studija fokusirana je na jednu Japanku i njezinu nerođenu bebu, a oboje imaju leukemiju. Istraživači su koristili naprednu tehniku uzimanja genetičkih otisaka, kako bi dokazali stanice leukemije u djetetu potječu od majke. Na taj način su uspjeli dokazati da obje stanice leukemije, ona uzeta od majke i ona od djeteta, imaju identičan mutirani gen raka.

'Zadovoljoni smo što smo uspjeli riješiti ovu dugogodišnju zagonetku. naglašavamo, ipak, kako je ovakav oblik zaraze rakom s majke na dijete, iznimno rijedak te da su šanse da se to dogodi uistinu minijaturne', rekao je vođa tima istraživača, profesor Mel Greaves, s Instituta za istraživanje raka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene