Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pet zanimanja budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik u Second Lifeu, programer robota, analitičar bolesti ili upravitelj informacijama možda zvuče kao zanimanja iz znanstveno-fantastičnog filma, ali neka od njih već danas postoje, a ljudi kojima je to posao zarađuju stotine tisuća dolara godišnje.

Razvoj tehnologije te promjene u društvu danas brže nego ikad prije otvaraju potrebu za zanimanjima o kojima smo prije mogli samo sanjati. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena Piloti više nemaju najveću plaću u Hrvatskoj, jedno je zanimanje puno bolje plaćeno Slika nije dostupna Kako do posla? Doznajte koja su bila najtraženija zanimanja 2013.

Poslovni magazin Business 2.0 sastavio je ljestvicu od pet zanimanja koja će se u bliskoj budućnosti donositi najviše zarade, a pritom nisu izmišljali poslove koji bi jednog dana možda mogli biti potrebni nego su za svako od zanimanja pronašli nekoga tko se time već bavi. 

Radi se uglavnom o mladim ljudima koji su se specijalizirali na uskom i zanemarenom području postojeće konvencionalne struke.

Andy Tatem je inžinjer tehničkih znanosti, no specijalizirao se za globalno praćenje bolesti. 

Andy proučava satelitske snimke te razvija svojevrsne karte prognoza gdje bi se sljedeće mogla pojaviti i kamo širiti malarija ili slična epidemija. 

Očekivana zarada na ovom području kreće se od 40 do 150.000 dolara godišnje. 

Programer robota sljedeće je zanimanje budućnosti, a oni koji se bave tim poslom uglavnom rade na projektiranju i programiranju takozvanih industrijskih robota koji već danas u mnogim tvornicama, primjerice automobila, zamjenjuju desetke radnika. 

Nije teško prognozirati da će proizvodnja sve više robotizirati te da će oni koji se specijaliziraju za upravljanje tim robotima biti itekako traženi. 

Informacijski inžinjer je osoba koja organizira baze podataka i upravlja njima, a trebaju ga gotovo sve kompanije, osobito one okrenute poslovanju na internetu. 

Tim se poslom prvo počelo baviti troje 20-godišnjaka iz San Franciska, osnivači sustava za razmjenu poruka putem interneta Meebo kad su shvatili da svaki sastanak završavaju tako da im treba još informacija te analiza i sustavna obrada tih podataka. 

Zaraditi se trenutno može od 70 do 120 tisuća dolara godišnje, a posao ukratko opisuju kao - pronalaženje odgovora. 

Najunosniji posao na popisu, sa procijenjenom zaradom od 200 pa do čak 800.000 dolara godišnje, jest radijacijski kirurg, odnosno uglavnom onkolog. 

Onkolozi se već sad u Americi specijaliziraju za liječenje sofisticiranim i naprednim aparatima za zračenje, to itekako skupo naplaćuju, a konkurencija nije velika. 

Najčudnije od zanimanja budućnosti jest odvjetnik u Second Lifeu, virtualnoj zajednici koja simulira stvarni život. Visina zarade se još nemoguće procijeniti, no analitičari procjenjuju to kao ne tako loš izbor karijere za budućnost. 

Teza im nije bez argumenata jer je navodno čak 250.000 od oko dva milijuna članova Second Life tamo kako bi zaradilo novac i bavilo se poduzetništvom. 

Uglavnom prodaju i kupuju virtualne nekretnine, no ta zajednica po svemu oponaša život tako da su neki tamo otvorili i tvrtke ili prodaju svoje usluge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene