Malezijski areheolozi kažu kako su pronašli kameno oruđe za koje vjeruju da je staro više od 1,8 milijuna godina. Sjekire iz kamenog doba otkrivene su prošle godine u Lenggongu, a bile su smještene u kamenu formiranom od posljedica udara metorita na Zemlju, kažu Malezijski arheolozi.


Laboratorij u Japanu testirao je kamene sjekire koristeći posebnu metodu datiranja te je otkriveno da su sjekire stare 1,8 milijuna godina, s mogućnošću pogreške 610.000 godina, kažu u Centru za arheološka istraživanja u Maleziji, prenio je Reuters.

Vezani članci Ubojstvo u Kozari putevima - 1 Užas u Zagrebu: Policija objavila detalje ubojstva djeteta i otkrila okolnosti pod kojima je poginuo ubojica Ilustracija Strava kraj Daruvara: Pijani muškarac sjekirom udarao ženu po glavi i vukao je za kosu po dvorištu

'Prvi puta od kada smo datirali sjekiru u ovoj regiji, otrkili smo mnogo sjekira u u Kini, na Filipinima i Indoneziji. Usporedio sam ih i otkrio da je ovo najstarija sjekira na svijetu', rekao je dr. Mokhtar Saidin, direktor centra za arheološka istraživanja. Dok je pokazivao na ono što izgleda kao običan kamen, dr. Mokhat objasnio je tragove ljudske aktivnosti na njoj. Također je demonstrirao kako je kameno oruđe moglo biti korišteno.

Dr. Mokhtar rekao je da će to kamenje biti poslano u druge laboratorije kako bi se potvrdio podatak o starosti, a ukoliko se to dogodi, svijet će otpisati teoriju da je 'čovjek iz Afrike'. Otkriće je podiglo velik interes i sumnje među stručnjacima diljem svijeta, a Centar se nada da će uskoro prikupiti podatke kako bi dokazali ovo važno otkriće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju