Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi smo ugroženi!

Opasan sigurnosni propust prijeti milijardama mobilnih korisnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri bi iskorištavanjem propusta mogli preuzeti kontrolu nad mobitelima te s njih slati poruke i zvati skupe telefonske brojeve

Sigurnosni stručnjaci iz njemačke kompanije Security Research Labs pronašli su opasan sigurnosni propust u GSM (Global System for Mobile Communications) tehnologiji čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli obavljati pozive i slati poruke bez znanja vlasnika uređaja.

Ono što je naročito opasno jest da GSM podržava većina mobilnih operatera i mobilnih telefona na svijetu (dakle, telefoni skoro svih proizvođača – i obični i pametni telefoni), tako da se ovaj propust može iskoristiti na milijardama mobitela!

Hakeri bi iskorištavanjem ovog propusta mogli preuzeti kontrolu nad mobilnim telefonima i bez znanja njihovih vlasnika slati poruke i obavljati pozive na neke skupe telefonske brojeve te napraviti veliki račun koji će na kraju korisnici morati sami rješavati s operaterima.

Karsten Nohl iz Security Research Labsa još je prošle godine pronašao propust u GSM tehnologiji koji omogućava prisluškivanje telefonskih poziva, a njegov je cilj otkrivanjem ovih propusta prisiliti 'industriju' na povećanje sigurnosti u proizvodima kojima se svakodnevno služe milijarde ljudi.

U Reutersu podsjećaju da, s povećanjem broja korisnika mobilnih telefona, a pogotovo smartphonea, ovi uređaji postaju sve zanimljiviji hakerima koji traže načine na koje mogu iskoristiti i unovčiti postojeće propuste. Također, ljudi na svojim telefonima drže sve važnije podatke – korporativne tajne, račune u bankama, a s uslugama poput Googleova Walleta telefoni postaju novčanici pa je jasno koliko provaljivanje u jedan telefon s takvim podacima može napraviti štete.

Iz GSMA grupe objavili su kako ne očekuju da će nova otkrića utjecati na sigurnost mobilne tehnologije i kažu da su 'pravi napadi na prave mreže protiv pravih korisnika teško ostvarivi' te su dodali da su 'novije tehnologije sigurnije i da se na njih ne odnose nova istraživanja'.

Ipak, ostaje nejasno da li je ekipa iz GSMA vidjela posljednje informacije koje je objavio Karsten Nohl ili su mislili na općenita novija istraživanja.

Nohl je novinarima Reutersa rekao da 'u kratkom vremenu može iskoristiti propuste u stotinama tisuća telefona', a na temelju istraživanja koje je provedeno među 32 mobilna operatera u jedanaest zemalja, on je zaključio da niti jedan od operatera ne pruža potpunu zaštitu svojim korisnicima.

Nadajmo se samo da ova njihova saznanja neće iskoristiti hakeri, preuzeti nam telefone i potrošiti tisuće kuna na pozive i poruke, već će da će se svi sigurnosni propusti na vrijeme patchirati i omogućili nam maksimalnu sigurnost u korištenju mobilnih telefona.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene