Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA za dva dana produljila misiju Atlantisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je za dva dana produljila misiju raketoplana Atlantis i dodala četvrti izlazak u svemir za dvojicu astronauta koji će tom prigodom popravljati termičku zaštitu broda, objavio je jučer navečer John Shannon, pomoćnik NASA-inog programa svemirskih letova.

Dvojica astronauta Atlantisa, Jim Reilly, veteran po svemirskim šetnjama, te John Olivas, koji je u tome početnik, završila su u utorak ujuro po srednjoeuropskom vremenu prvu svemirsku šetnju u svojoj 13-dnevnoj misiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Virgin Galactim ima konkurenciju OVO JE NJIHOV PLAN Kinezi žele ovladati i svemirskim turizmom Slika nije dostupna Atlantis napustio postaju

"Potpuno smo se suglasili o tome da nepoznanice u tehničkoj analizi i potencijalne štete nisu prihvatljive i stoga smo ih odlučili popraviti", rekao je John Shannon obraćajući se novinarima u Houstonu (Teksas).

"Ne želimo se izložiti opasnosti oštećenja opreme letjelice", dodao je.

Jedan dio izolacijskog pokrova debljine pet centimetara odlijepio se duž deset centimetara, a zbog djelovanja aerodinamičkih sila, tijekom polijetanja letjelice u orbitu.

Osim tog izolacijskog pokrova, letjelica se čini u odličnom stanju, naglasio je Shannon.

Tijekom prvog izlaska u svemir koji je završio iza 3 sata ujutro u utorak, astronauti su na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) spojila metalnu strukturu koju je raketoplan Atlantis dopremio na ISS.

Ta metalna struktura, duga 14 metara, teška 16.183 kilograma i vrijedna 367 milijuna dolara, ima solarne ploče koje proizvode električnu energiju. Kada sve bude aktivirano, ta će struktura povećati proizvodnju električne struje na ISS-u za 14 kilowatta.

ISS će tako imati četiri dvostruke solarne antene kada instalacija bude završena, a sa Zemlje treba biti isporučena još jedna.

Atlantis bi se tako trebao vratiti na Zemlju, točnije na Floridu, 21. lipnja umjesto 19. lipnja kako je ranije bilo predviđeno.

Svemirska agencija predviđa još 14 letova na ISS, od čega 12 za instalaciju opreme i dva za dopremu rezervnih dijelova i završni servis kako bi do 2010. ISS bio završen.

ISS je projekt vrijedan 100 milijardi dolara u kojem sudjeluje 16 zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene