Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA uništila život na Marsu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije NASA-ine sonde Viking, koje su sletjele na Mars prije 30 godina, možda su tamo pronašle izvanzemaljski život. No, nisu ga znale kao takvog prepoznati pa su uništavale tamošnje mikrobe tijekom svojih eksperimenata, zaključili su znanstvenici.

Svemirske sonde Viking na Marsu su tražile vrstu života koju je tamo teško bilo očekivati i tako su u svom traženju možda ubile neke od tih organizama tijekom svojih eksperimenata, nagađaju neki geolozi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgubljen signal SLIJETANJE NA MARS Sudbina 'landera' Schiaparelli još uvijek nepoznata Slika nije dostupna Zabrinutost profesora NASA šalje sondu na asteroid 'čija je sudbina možda da uzrokuje veliku patnju i smrt'

Stoga dio znanstvenika preoručuje NASA-i da na Marsu proba tražiti drugačije vrste života nego što je to činila do sada i da bi tu odluku trebala donijeti prije nego lansira novu letjelicu, koja će put Marsa krenuti još ove godine.

Prošlog mjeseca znanstvenici su objavili svoju teoriju, temeljenu na fotografijama koje prikazuju određene geološke promjene, prema kojoj na Marsu zamrznuta voda i poteče, što je, vjeruje se, osnovni uvjet za nastanak života.

Sonde Viking tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, nisu zabilježile tragove života na Marsu. No, one su tražile život sličan onome kakav se može naći na Zemlji, a koji je nastao u slanoj tekućoj vodi. 

" Ako uzmemo u obzir hladne i suhe uvjete na Marsu, možemo zamisliti život temeljen na tekućini koja se sastoji od pomiješane vode i vodik peroksida," kaže dr. Dirk Schulze-Makuch.

Svoju tvrdnju temelji na činjenici što mješavina koja sadržava vodik peroksid može ostati u tekućem stanju na daleko vrlo niskim temperaturama, jednakim onim što vladaju na Marsu. Osim toga, vodik peroksid u stanicama, po svojoj prirodi, kad se zamrzne, ne uzrokuje njihovo uništavanje.

"Sonde Viking nisu tražile takvu vrstu života i možda su čak i ubile dio tog života potapanjem i zagrijavanjem tih mikroba," pojašnjava Schulze-Makuch.

Jedan eksperiment sonde Viking bazirao se na zalijevanju Marsovog tla vodom, što bi na toj temperaturi za život zasnovan na vodik peroksidu bilo fatalno. Drugi su se eksperimenti zasnivali većinom na zagrijavanju tla, što bi izazvalo jednake posljedice. 

" Problem je u tome što se tada nije znalo gotovo ništa o stvarnim uvjetima koji vladaju na Marsu i ti su eksperimenti s tadašnjeg biokemijskog stajališta imali smisla,"  dodaje Schulze-Makuch.

U svojoj teoriji on se poziva na jedan insekt koji postoji ovdje na Zemlji, a koji kao obrambeno oružje u svojem tijelu proizvodi 25 postotni vodik peroksid. No, priznaje da ne može tvrditi kako život, i to takav kakvog on opisuje, sigurno postoji na Marsu, ali kaže da bi imalo smisla tako nešto uzeti u obzir, s obzirom na ono što danas znamo o okolišu i uvjetima na Crvenom planetu.

U prilog njegovoj teoriji ide i niz otkrića posljednjih godina, koja su pokazala da se život na zemlji razvio na mjestima na kojima je to praktički nezamislivo - od izvora najotrovnijih plinova na dnu rijeka i jezera pa do jezera prekrivenih vječnim ledom na Antarktiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene