Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj putovanja

Objavljene amaterske snimke: Krhotine satelita pale na Zemlju, ali ne zna se gdje sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavile su se amaterske snimke za koje se vjeruje da prikazuju pad krhotina satelita UARS.

Šest tona težak satelit UARS raspao se pri ulasku u atmosferu rano jutros iznad Pacifika, a krhotine su najvjerojatnije u Kanadi, objavila je NASA. Nakon što je iza ponoći ušao u orbitu satelit je tijekom svojih posljednjih sati prošao iznad Kanade i Afrike, te preko Pacifika, Atlanskog i Indijskog oceana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UARS nije pao u Kanadu NASA: Krhotine satelita pale su u Tihi ocean i ne dirajte ih jer su vlasništvo SAD-a! Slika nije dostupna Stiže UARS NASA: Moguće je da je satelit pao, čekamo potvrdu!

U NASA-i kažu kako i dalje pokušavaju utvrditi sva i točna mjesta te vrijeme pada. NASA će uskoro objaviti točno mjesto i vrijeme pada. Mediji su javljali kako je UARS vjerojatno pao iznad sjevernog Quebeca u Kanadi. Stanovnici su naime, na nebu vidjeli nešto poput vatrometa.

Na Twitteru pak javljaju kako su krhotine pale i u Okotoksu, gradu južno od Calgaryja na zapadu Kanade, no te informacije NASA za sada nije potvrdila. Samo 10 posto satelita 'preživjelo' je ulazak u atmosferu, a ostatak se raspao i izgorio.

Disfunkcionalni satelit za istraživanje gornje atmosfere - UARS, lansiran je 1991. a isključen je 2005. nakon što je dovršio misiju.

Iako su znanstvenici očekivali da će satelit pasti početkom listopada, olupina je brže padala zbog jačeg emitiranja ultraljubičastih zraka Sunca. Povećavanje zračenja je uzrokovalo širenje Zemljine atmosfere i satelit je brže padao prema Zemlji.

Duljine 10,6 i širine 4,5 metra, UARS je jedan od najvećih svemirskih objekata koji je nekontrolirano pao na Zemlju, iako je znatno manji od 75-tonskog NASA-ina Skylaba koji se srušio u zapadnoj Australiji 1979. godine.

Najveći svemirski objekt koji je pao na Zemlju bila je sovjetska svemirska postaja Saljut 7, čiji su sitniji dijelovi 1991. pali i u jednom argentinskom gradu, ali bez žrtava.

Posljednja ruska svemirska stanica, 135-tonski Mir, srušila se u Tihi ocean 2001., ali tada je bila riječ o kontroliranom rušenju. NASA sada planira kontrolirane povratke većih svemirskih objekata, ali u vrijeme kad je UARS lansiran to nije bio slučaj.

UARS je samo jedan od oko 20.000 komada svemirskog otpada koji kruži u orbiti oko Zemlje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene