Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NASA: Hubble ne ide u mirovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef NASA-e, Mike Griffin, izjavio je da je NASA odlučila produljiti život Hubbleteleskopa te nje ajavio misiju tijekom koje će astronauti servisirati svemirski teleskop i produljiti njegov životni vijek. Tako će Hubble u punoj funkciji zagaziti i u drugo desetljeće 21. stoljeća.

Teleskop je nebrojeno puta zadivio kako javnost, tako i znanstvenike, zahvaljujući spektakularnim fotografijama bližeg i dubokog svemira, koje prikazuju pojave od kojih zastaje dah.
 
U NASA-i su procijenili da su preinake učinjene na space shuttleovima drastično povećale sigurnost svemirskih letjelica te je tako posve razumno poduzeti misiju kojoj će glavni cilj biti popravak ovog, sada već legendarnog, teleskopa.
 
Misija popravka Hubblea kreće 2008. godine.
 
Bez novog servisa, teleskop bi mogao raditi još dvije do tri godine, a nakon toga bi bio 'umirovljen'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe? Slika nije dostupna Zbilo se prije 8.000 godina Posljednji pozdrav za potpuni nestanak

Najveći problem su njegove istrošene baterije i žiroskopi, koji će tijekom misije biti zamijenjeni, a bit će instalirani i novi instrumenti poput najsuvremenijih kamera i drugih uređaja koji će Hubbleu omogućiti da fotografira nezamislivo daleke, gotovo nevidljive tajne ranog svemira.
 
Tom će misijom život Hubblea biti produljen do najmanje 2013. godine, kada bi NASA već trebala finalizirati projekt lansiranja Hubbleovog nasljednika, James Webb svemirskog teleskopa.

Odluka NASA-e da produlji rad teleskopa Hubble razveselilo je velik dio javnosti, ali i znanstvenika i političara, koji su se protivili njegovom umirovljenju, a o čemu su u NASA-i u posljednje vrijeme ozbiljno razmišljali.

- Ovo je velik dan za znanost, za istraživanje, za inspiraciju; jer za mnoge ljude to su samo neke od stvari koje im Hubble znači, izjavila je senatorica Marylanda Barbara Mikulski, jedna od najvećih zagovaratelja nastavka projekta Hubble.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene