Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija pokazala

Muškarcima prijeti izumiranje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muški spol je ugrožen, što bi moglo imati bitne posljedice kako na ljude tako i na životinje, otkriva nova znanstvena studija provedena u cijelom svijetu.

Studija pokazuje da velik dio uobičajenih kemikalija femiznizira muški spol, od riba do sisavaca, uključujući i ljude., prenosi britanski Independent.

Pročitajte i ovo Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo Slika nije dostupna Biološki osjetljivije Pušenje je veća prijetnja za zdravlje žena nego muškaraca!?

Neki znanstvenici smatraju da je riječ o alarmantnoj situaciji koja pokazuje da je tijek evolucije poremećen. Studija naime pokazuje, kako se muške bebe koje rađaju žene izložene dijapazonu kemikalija iz svakodnevne uporabe, rađaju s manjim penisima i feminiziranim genitalijama.

'Ovo istraživanje pokazuje da je muški spolni organ doslovce ugrožen', tvrdi Gwynne Lyons, bivši savjetnik britanske vlade za utjecaj kemikalija na zdravlje, koji je studiju i napisao.

Životinje i ljudi tijekom posljednjih su godina izloženi više od 100 tisuća novih kemikalija, a Europska komisija priznala je da kako 99% njih nije adekvatno regulirano. Čak nema ni potrebnih informacija o sigurnosti 85% takvih kemikalija.

Mnoge od njih utječu na hormone, a nalazimo ih u ambalaži za hranu, kozmetiku, namještaju i kućanskim aparatima.

Izvještaj, koji u sebi obuhvaća 250 studija iz cijelog svijeta, fokusira se uglavnom na životinje te se zaključuje kako 'je feminizacija muškog spola prilično raširena pojava. Svi kralježnjaci imaju slične hormonalne receptore, koji su očuvani tijekom evolucije. Zbog toga, pojave kod jedne vrste, mogu ukazati na zabrinjavajuće značajke zbog zagađenja i kod druge vrste, uključujući ljude'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene