Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika tridesetogodišnja studija u Skandinaviji, u koju je bilo uključeno gotovo svo tamošnje stanovništvo, pokazala je da ne postoji povezanost upotrebe mobitela i razvoja tumora na mozgu.


Iako je upotreba mobitela naglo porasla '90-ih godina prošlog stoljeća, tumori na mozgu u tom razdoblju nisu postali učestaliji, izvijestili su znanstvenici i svoje nalaze objavili u časopisu američkog nacionalnog instituta za rak.

Vezani članci Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski liječnik o otkriću novog organa: Je li on doista "nov" i kako bi mogao pomoći u borbi protiv raka? Kako se oduprijeti raku? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska je na vrhu smrtnosti od raka, a Nacionalni plan se čeka 10 godina

Stručnjaci danskog društva za rak analizirali su stopu pojave dviju vrsta tumora na mozgu, glioma i meningioma, među odraslom populacijom u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj od 1974. do 2003. godine. S obzirom na to da navedene zemlje imaju odličan registar oboljelih od raka, može se smatrati da je u istraživanje bila uključena gotovo cijela populacija tih zemalja, odnosno 16 milijuna ljudi.

'Nismo otkrili nikakvu jasnu promjenu u učestalosti tumora na mozgu u razdoblju od 1998. do 2003. godine u bilo kojoj analiziranoj podgrupi', izjavila je Isabelle Deltour, voditeljica istraživanja. Znanstveni dokazi nam govore da korištenje mobitela u razdoblju kraćem od 10 godina ne povećava rizik od raka, ali potrebne su studije u kojima će se analizirati dugoročna upotreba mobitela jer je poznato da se neke vrste raka na mozgu razvijaju vrlo dugo, zaključili su znanstvenici. (Hina)