Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandinavci dokazali

Mobiteli ne uzrokuju tumore na mozgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika tridesetogodišnja studija u Skandinaviji, u koju je bilo uključeno gotovo svo tamošnje stanovništvo, pokazala je da ne postoji povezanost upotrebe mobitela i razvoja tumora na mozgu.

Iako je upotreba mobitela naglo porasla '90-ih godina prošlog stoljeća, tumori na mozgu u tom razdoblju nisu postali učestaliji, izvijestili su znanstvenici i svoje nalaze objavili u časopisu američkog nacionalnog instituta za rak.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Stručnjaci danskog društva za rak analizirali su stopu pojave dviju vrsta tumora na mozgu, glioma i meningioma, među odraslom populacijom u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj od 1974. do 2003. godine. S obzirom na to da navedene zemlje imaju odličan registar oboljelih od raka, može se smatrati da je u istraživanje bila uključena gotovo cijela populacija tih zemalja, odnosno 16 milijuna ljudi.

'Nismo otkrili nikakvu jasnu promjenu u učestalosti tumora na mozgu u razdoblju od 1998. do 2003. godine u bilo kojoj analiziranoj podgrupi', izjavila je Isabelle Deltour, voditeljica istraživanja. Znanstveni dokazi nam govore da korištenje mobitela u razdoblju kraćem od 10 godina ne povećava rizik od raka, ali potrebne su studije u kojima će se analizirati dugoročna upotreba mobitela jer je poznato da se neke vrste raka na mozgu razvijaju vrlo dugo, zaključili su znanstvenici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene