Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stavite li spužvicu kojom perete posuđe samo dvije minute u mikrovalnu pećnicu, odande ćete je izvaditi steriliziranu, tvrde američki znanstvenici.


Skupina znanstvenika s Floridskog sveučilišta ustvrdila je da su samo dvije minute na najjačoj temperaturi dovoljne da unište ili deaktiviraju više od 99 posto bakterija, virusa, parazita ili spora koje se često nalaze u kuhinjskim spužvama.

Vezani članci Medicinska maska za lice Vatrogasci upozorili: "Molimo vas, nemojte stavljati maske u mikrovalnu, čak ni na kratko vrijeme" Slika nije dostupna Majka ubila dijete u mikrovalnoj pećnici

'Ljudi najčešće ostavljaju kuhinjske spužve u perilice za pranje posuđa, no ako ih uistinu žele dekontaminirati, a ne samo 'oprati' trebaju upotrijebiti mikrovalnu pećnicu', rekao je profesor inženjeringa zaštite okoliša Gabriel Bitton koji je vodio studiju. Rezultate istraživanja Bitton i kolege objavili su u stručnom časopisu 'Journal of Environmental Health'.

U istraživanju, spužvu za pranje posuđa stavili su u prljavu vodu koja je sadržavala bakteriju E. coli, razne viruse, parazite i bakterijske spore. Za uništenje svih spora bilo je potrebno između četiri i 10 minuta, no sve je drugo uništeno za dvije minute, tvrdi prof. Bitton. 'Čini se da je mikrovalna pećnica moćno i jeftino sredstvo za sterilizaciju', kazao je.

Svake godine u SAD-u se od posljedica raznih mikroba koji se razviju u hrani razboli najmanje 76 milijuna stanovnika te zemlje, a oko 5.000 slučajeva završi smrću, podaci su američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti. Kuhinje su najčešći izvor spomenutih bolesti.