Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

100 godina muzeja

Lubanje Neandertalca i Kromanjonca u SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki nacionalni prirodoslovni muzej slavi 100. godišnjicu postojanja posebnom izložbom na kojoj su prvi put predstavljene lubanje Neandertalca i Kromanjonca izvan Europe.

Američki je muzej povodom 100. godišnjice postojanja otvorio novu izložbenu dvoranu nazvanu Dvoranom podrijetla čovjeka, vrijednu 20 milijuna dolara. Posjetitelji će se tamo moći naći oči u oči s replikama Homo Erectusa i Australopiteka i 'imati prigodu povezati se s dokazima o razvoju ljudske vrste kroz milijune godina', rekao je ravnatelj muzeja Cristian Samper. Među 300 izložaka, nalaze se i dva prestižna gosta, koja su u Washington stigla posudbom iz Muzeja čovjeka u Parizu. Lubanja Neandertalca stara 50 tisuća godina i lubanja Kromanjonca stara 27 tisuća godina u glavnom će američkom gradu provesti tri mjeseca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesvakidašnja situcija Aktiviran alarm u muzeju, vatrogasci se šokirali kad su shvatili uzrok Slika nije dostupna Prijeti nam izumiranje? Znanstvenica tvrdi: 'BLIŽI NAM SE KRAJ na ovoj predivnoj plavoj lopti'

Lubanje su pronađene 1868. i 1909. godine na području jugozapadne Francuske, i prvi se puta izlažu izvan Europe. Neandertalci i Kromanjonci su preci suvremenog čovjeka, tako nazvani prema mjestima na kojima su prvi put otkriveni njihovi ostaci, dolini Neandertal u Njemačkoj i nalazištu Cro-Magnon u Francuskoj. Samper je izjavio kako je prije sto godina, kada je osnovan Nacionalni prirodoslovni muzej pri Smithsonian institutu u Washingtonu, u svijetu postojalo svega desetak ljudskih fosila.

'Danas ih imamo više od šest tisuća, od cijelih kostura do pojedinačnih zubi', rekao je. Govoreći o Darwinovoj teoriji evolucije, koja je još i danas u SAD-u podosta kontroverzna, Samper je rekao da su posjetitelji u muzeju 'okruženi dokazima da se čovjek milijunima godina razvijao u odgovoru na promjenu svijeta oko njega', ali je dodao da su u muzej svakako dobrodošli i kreacionisti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene