Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izumrli milenijima prije?

Nova studija tvrdi: Neandertalac i čovjek se nikad nisu vidjeli!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo se nagađalo kako su čovjek i neandertalac živjeli i imali dodirne točke te da su neko vrijeme živjeli u suživotu, sve dok ih čovjek nije istrijebio. No, neki znanstvenici sada tvrde kako čovjek nikad nije vidio živog neandertalca, jer su oni izumrli milenijima prije pojave prvog čovjeka.

Nova studija, u kojoj je korištena nova metoda radiokarbonskog određivanja starosti fosila, sugerira da moderan čovjek i neandertalac nisu imali kontakt. Prema toj studiji, dvije su se vrste 'promašile' za punih osam milenija, a to otkriće moglo bi preokrenuti ranu povijest čovjeka naglavačke.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

>> Neandertalci izumrli zbog parenja s modernim čovjekom?

Studija potvrđuje kako su neandertalci izumrli u Španjolskoj, gdje je nalazilo njihovo posljednje utočište, samo je razlika u vremenu izumiranja velika.

Prijašnje metode otkrivanja starosti fosila pokazivale su kako je najmlađi pronađeni neandertalac datirao iz vremena od 35.000 godina prije nove ere, što je nova studija osporila, ustanovivši kako su kosti posljednjih neandertalaca iz Španjolske iz vremena 50.000 godina prije nove ere.

Ljudi su se na područje posljednjeg utočišta neandertalaca naselili najranije 42.000 godina prije nove ere, a sad se pokazuje kako je posljednji neandertalac tamo izumro osam milenija prije toga.

'Rezultati pokazuju kako postoje veliki problemi u određivanju starosti posljednjih neandertalaca u Španjolskoj. Malo je vjerojatno da su neandertalci preživjeli na tom području duže nego drugdje u Europi', smatra Thomas Higham, zamjenik direktora radiokarbonskog akceleratora na Sveučilištu Oxford, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su novom metodom testirali kosti sa samo dva od 11 poznatih nalazišta neandertalaca u Španjolskoj. Studija je objavljena u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene