Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Djeca se rađaju s osjećajem za dobro i zlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca su rođena s ugrađenim osjećajem za dobro i loše, pokazala su najnovija istraživanja. Vjeruje se da će upravo ova spoznaja u pitanje dovesti odgoj kao posljedicu njihova ponašanja prema drugim ljudima.

Studija koja je pokazala da su djeca opremljena s osjećajima poput suosjećanja, pokrenut će debate o načinu odgoja, a mogla bi baciti svjetlo i na uzroke agresivnog ponašanja, odnosno bullyinga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UDRUGA RODA KRITIZIRALA ODLUKU Niti jedna bolnica u Zagrebu više ne dozvoljava pratnju na porodu: ''Ljut sam jer sada ne mogu biti s njom..." Rađanjem do državljanstva (Foto: AFP) Kriminalni milje Organizirali ''porođajni turizam'': Uzimali i do 100.000 dolara za rađanje na tlu SAD-a

Znanstvenici su otkrili da su djeca od sedam do 12 godina svjesna i da razumiju patnju druge osobe. Većina ih također raspoznaje loše ponašanje kao što je bullying te osjećaju prirodnu potrebu zaštitit žrtvu.

Istraživači su zaključili da ta dječja karakteristika nije posljedica odgoja.

Kako bi se otkrilo razumiju li djeca bol i patnju poput odraslih, tim na Sveučilištu Chicago pokazao je skupini djece filmove nogu i ruku ljudi koji pate. Kod nekih je bol bila slučajna, kao naprimjer pad predmeta na ruku, dok su drugi iskusili bol koju im je netko namjerno nanio, npr. namjerno stajanje na nogu.

Mjerači aktivnosti mozga pokazali su koji je dio mozga djeteta reagirao na pojedini prizor. Reakcije na namjerno i slučajno izazivanje boli bile su drugačije, pa je tako prilikom namjerne boli povećana aktivnost dijelova mozga povezanih s društvenom interakcijom i moralnim prosuđivanjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene