Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvarovi napokon otklonjeni

LHC kroz tjedan dana ponovno u pogonu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač, ili LHC, za otprilike tjedan dana mogao bi ponovo početi s radom, a ukoliko su sve krene kako treba, trebala bi uslijediti i prva mjerenja sudaranja čestica, izvijestili su iz CERN-a.

Od samog početka, u rujnu prošle godine, LHC je imao problema s radom i nakon samo tjedan dana, zbog problema sa strujom, CERN je morao krenuti u prve popravke, a bez konkretnih rezultata mjerenja. Nakon višemjesečnih popravaka, u srpnju je trebao biti opet pušten u pogon, no javili su se novi kvarovi i odgodili ponovno startanje za još nekoliko mjeseci, tako da je LHC zapravo van stroja preko godinu dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na 'pauzi' LHC uzima 'odmor' na dvije godine Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

>> Stroj vrijedan milijarde pokvarila korica kruha!

No, otkako se četiri milijarde funti vrijedan LHC pokvario, pojavila se i konkurencija u Fermilab Tevatronu, u američkoj saveznoj državi Illinois, ali doduše u slabijoj verziji od samog LHC-a. Njihovi znanstvenici već mjesecima furiozno skupljaju vrijedne podatke i nadaju se kako će baš oni prvi pronaći Higgsov bozon, za sad, još uvijek samo teoretsku česticu.

Posljednja dva sektora 27 kilometara dugačkog prstena, trebala bi biti puštena u pogon u nadolazećem tjednu i, ukoliko ne dođe do novog kvara, znanstvenici iz CERN-a napokon će se moći u potpunosti posvetiti pitanjima postanka svemira i života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene