Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele se predati

LHC je u 'pit stopu', lov na 'božju česticu' kreće u veljači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki hadronski sudarač (LHC) je na 'godišnjem odmoru', u kojem misle u samo par tjedana, odnosno do sredine veljače, napraviti ultrabrzi remont čitavog postrojenja.

Lov na 'božju česticu' (Higgsov bozon), prevelika je stvar da bi se samo tako prepustila slučaju i konkurenciji, koju predstavlja američki Fermilab i njihov Tevatron.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korak dalje Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM Slika nije dostupna Vremenski putnik 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

>> 'Božja čestica dostignuće je ravno slijetanju na Mjesec'

tehnički 'pit stop' u punom je zamahu u LHC-u, a u njega je natrpano mnogo poslova održavanja, koji inače zahtijevaju mjesece predane provjere i rada. Distribucija električne energije, sustav hlađenja, ventilacija, kriogenički sustavi, sustavi sigurnosti i pristupa, vakuum, dizalice i liftovi, sve to natrpano je raspored održavanja s vremenom do sredine idućeg mjeseca.

Sve ide po planu

U Izvješću na stranicama CERN-a stoji i kako će se povrh svega toga napraviti i neke preinake na LHC-u, koje će unaprijediti mnoge sustave. nadalje, u CERNU tvrde kako sve ide po planu te da bi prva testiranja strujnih krugova trebala početi 24. siječnja, odnosno za manje od tjedan dana. Do kraja siječnja tehnički remont trebao bi biti gotov, a zrake bi ponovno trebale proletjeti LHC-om sredinom veljače.

Podsjetimo, prošle je godine LHC ostvario velike uspjehe, od postavljanja energetskog rekorda, rekreiranja Velikog praska na mini razini, da bi posljednji uspjeh bio kreiranje prvih atoma antimaterije, odnosno antivodika. Razlog zašto se CERN odlučio pričekati s pravim remontom jest lov na Higgsov bozon, na kojem počiva standardni model fizike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene