Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivi 'pernati prijatelji'

Stroj vrijedan milijarde pokvarila korica kruha!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
LHC, ili veliki hadronski sudarač, jedna je od najskupljih mašina koju je čovjek dosad napravio - opet se pokvario!

Ovog puta za kvar nisu krive teorije zavjere, mistične sile ili predskazanja iz budućnosti, već obična ptica, kojoj je komad kruha pao u visokonaponsku instalaciju LHC-a, koja pogoni sustav za hlađenje. To je uzrokovalo da se nekoliko milijardi dolara vrijedna 'Božja mašina' počne pregrijavati, a kad su znanstvenici krenuli istražiti što nije u redu, otkrili su kako je komad peciva krivac za kvar, a da je tamo vjerojatno došao iz zraka.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Ptice - 2 Šokantni podaci U posljednjih 40 godina u Europi nestalo 600 milijuna ptica, najviše stradala svima nam poznata pjevica: "Nedostaje grmlja, drveća..."

>> 'Božja čestica' iz budućnosti sabotira LHC u sadašnjosti?

Problem s pregrijavanjem primijetili su entuzijasti koji rad LHC-a prate preko interneta Da stvar bude zanimljivija, problem s pregrijavanjem primijetili su entuzijasti, koji putem interneta prate rad LHC-a i koji su primijetili neobične promijene u temperaturama. Ipak to nije prvi i jedini kvar na LHC-u. Prošle se godine pokvario zbog curenja helija, samo nekoliko dana nakon povijesnog puštanja u pogon. LHC je projekt kojeg je izgradila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i nalazi se ispod francusko-švicarske granice, blizu njihovog sjedišta u Ženevi, na dubinama koje variraju od 60 metara ispod zemlje, pa sve do više od 250 metara ispod zemlje. Cilj eksperimenta jest rekonstruirati uvjete koji su postojali samo djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira te na taj način pronaći ključne dokaze o tome kako je nastao život.

Strah od mikro 'crnih rupa'

Inače, podsjetimo, eksperiment u CERN-u kod nekih je znanstvenika izazvao bojazan. Tvrdili su da bi tijekom rekonstrukcije uvjeta najranijeg svemira u tunelu mogao nastati niz malenih crnih rupa, čega bi posljedice, po njima, bile nesagledive. S, druge strane, stručnjaci uključeni u projekt tvrdili su da takve crne rupe, ako i nastanu, naprosto ne mogu opstati te bi ubrzo nestale te su isključili mogućnost njihovog rasta i potencijalne opasnosti za planet.

Ima li smisla tako skup projekt s tako neizvjesnim ishodom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene