Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lansiran teleskop koji će tragati za 'novom Zemljom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop nazvan 'Corot', čija je misija traganje za planetima izvan Sunčevog sustava, lansiran je iz svemirskog centra u Kazahstanu.

U orbitu ga je ponijela ruska raketa Soyuz 2-1B. Cilj projekta je pronaći daleke planete slične Zemlji. Svemirski teleskop pratit će čak 120 tisuća zvijezda, tražeći promjene u njihovu sjaju koje bi upućivale na to da povremeno između njihove površine i objektiva teleskopa prođe masivan objekt koji ne može biti ništa drugo nego planeta.   

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duboko u svemiru FOTO Snimljen spektakularan sudar dviju galaksija Slika nije dostupna Veličine Zemlje Teleskop Kepler otkrio 461 potencijano novi planet

Radi se o multinacionalnom projektu kojem je na čelu Francuska, a sekundarni zadatak teleskopa je izravno proučavanje promatranih zvijezda, ne bi li se saznalo što više o njihovoj prirodi.

Francuska svemirska agencija projekt je pokrenula prije 15 godina zajedno s Europskom svemirskom agencijom (ESA) uz suradnju Austrije, Španjolske, Njemačke, Belgije i Brazila.  Ipak, lavlji dio kolača, točnije 75 projekta platili su Francuzi, čak 170 milijuna eura. 

- Corot je pionirska misija, pokrenuta s malo novca, a njezin je cilj otvoriti put budućim misijama, tj. pokazati kakve planete treba tražiti, rekla je znanstvenica Annie Baglin. 

Lansiranje teleskopa prošlo je u najboljem redu, u skladu sa svim proračunima i očekivanjima, izjavila je glasnogovornica Europske svemirske agencije.

Ipak, pred znanstvenicima je još jedna zahtjevna i rizična faza odvajanja teleskopa od svemirskog vozila koje ga je ponijelo u orbitu. Orbitirat će, inače, na visini od oko 600 kilometara. 

- Cilj projekta je pronaći, ili barem pokušati pronaći, planete slične Zemlji. To je ono što ovu misiju čini izuzetno uzbudljivom, izjavio je Ian Roxburgh sa sveučilišta Queen Mary u Londonu.

- Ukoliko zapazimo takve objekte, oni će vjerojatno biti veći od Zemlje, ali nas zanima da ne budu plinoviti, već sastavljeni od čvrstog, stjenovitog materijala i da imaju atmosferu i uvjete u kojima se može razviti život. No, za to će nam trebati i mnogo, mnogo sreće, dodao je.
 
- U budućnosti ćemo raspolagati daleko naprednijom tehnologijom kojom ćemo se uputiti u traganje za životom na tim dalekim planetima. No, ono što je prije toga nužno učiniti, i to je ono što ovim projektom pokušavamo, jest utvrditi koliko su uopće planeti sastavom slični našem u svemiru uopće česti, rekao je Roxburgh.
  
Znanstvenici se nadaju da će pronači od 10 do 40 stjenovitih planeta, nešto većih od Zemlje, ali i na desetine tzv. 'vrućih Jupitera'. To su planete izvan Sunčevog sustava koje su svoje ime dobili zbog svoje mase i visoke površinske temperature. Masa je karakteristična za masu planeta sličnih Jupiteru (najmasivnijem planetu Sunčevog sustava), a visoka temperatura posljedica je kruženja oko zvijezde na vrlo maloj udaljenosti. 

Ovaj satelit je prvi u nizu sličnih, koji će idućih godina biti lansirani s istim ciljem - potragom za novom Zemljom. 

Francuski projekt pretekao je planiranu američku misiju sonde Kepler koja je najavljena za listopad 2008., a koju NASA planira lansirati s potpuno istim ciljem.

Prva planeta izvan Sunčevog sustava otkrivena je 1994.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene