Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S 12 tona oprema

VIDEO: Po prvi puta četiri žene u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je lansirala raketoplan Discovery sa sedam astronauta u 13-dnevnu misiju, jednu od posljednjih te generacije raketoplana.

Discovery je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi u zoru po mjesnom vremenu. Na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) trebao bi stići u srijedu. Na ISS će dopremiti 12 tona opreme, među ostalim i stvari za opremanje vježbaonice za posadu, manji promatrački modul, te brojne znanstvene instrumente. Posada će izvesti tri svemirske šetnje, svaku dulju od šest sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Doprema potrepštine Lansirani Discovery kreće u opskrbu ISS-a Slika nije dostupna Discovery se vraća kući

Povratak na Zemlju planiran je za 18. travnja. Nakon ovog lansiranja preostala su još samo tri jer NASA namjerava umiroviti ovu generaciju raketoplana (Atlantis, Discovery i Endeavour) do rujna, ali rutinske odgode lansiranja zbog vremena i tehničkih problema mogle bi pomaknuti posljednji let na početak 2011. Nakon toga letovi prema ISS-u će ovisiti o ruskom Sojuzu.

Nakon spajanja s ISS, na toj će stanici biti četiri žene, a to je najveći broj žena koje istovremeno borave u svemiru u povijesti. Dvije od njih su Japanke, što je također prvi puta, zbog čega je ova misija vrlo zanimljiva Japancima, koji su na lansiranje poslali velik broj novinara. S Discoveryjem stižu njih tri, dok se jedna već nalazi na stanici. (A.E./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene