Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Douglas Stone i Hui Cao sa sveučilišta Yale konstruirali su prvi svjetski anti-laser. Kao što mu ime kaže, anti-laser djeluje na principu suprotnom od lasera te doslovno apsorbira i poništava lasersku zraku svjetlosti. Znanstvenici se nadaju mogućoj primjeni anti-lasera u borbi protiv raka.


Podsjećamo, klasični laser patentiran u laboratorijima Bell 1960. 'Mjesecima nismo mogli realizirati ovu ideju. Dio problema je uvijek u sitnim nedostacima koji u teoriji ne postoje' izjavio je Stone.

Vezani članci Sve za nju - 3 Sedam priobalnih županija i 14 planina: Počinje humanitarna akcija za udrugu "Sve za nju", kojoj je cilj prikupiti 500.000 kuna za žene oboljele od karcinoma Slika nije dostupna Volite ljutu hranu? Ovo su odlične vijesti za vas!

Znanstvenici se nadaju kako ova tehnologija ima potencijalnu primjenu u borbi protiv zloćudnih bolesti. 'Radijacija u slučaju tretmana protiv raka već čini nešto slično našoj ideji. No ta tehnologija može smanjiti samo tumore koji se nalaze blizu površinskog sloja kože. Nadamo se da sa našom tehnologijom moći prodrijeti puno dublje', zaključio je Stone, a prenosi Foxnews.com.

>> Što može najmoćniji laser na svijetu

Iako je potrebno još mnogo testiranja i razvijanja ove tehnologije znanstvenici se nadaju širokoj primjeni ovog otkrića u budućnosti. 'Kroz svoju karijeru sam vidio kako mnogo stvari za koje nisam mislio da će proraditi – uspješno rade', zaključio je Stone.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju