Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotan od lasera

Konstruiran prvi svjetski anti-laser

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Douglas Stone i Hui Cao sa sveučilišta Yale konstruirali su prvi svjetski anti-laser. Kao što mu ime kaže, anti-laser djeluje na principu suprotnom od lasera te doslovno apsorbira i poništava lasersku zraku svjetlosti. Znanstvenici se nadaju mogućoj primjeni anti-lasera u borbi protiv raka.

Podsjećamo, klasični laser patentiran u laboratorijima Bell 1960. 'Mjesecima nismo mogli realizirati ovu ideju. Dio problema je uvijek u sitnim nedostacima koji u teoriji ne postoje' izjavio je Stone.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari Bolja prevencija, manje oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Krajnje vrijeme da se nešto poduzme Sve više oboljelih od raka pluća, a država još nije uvela preventivni program

Znanstvenici se nadaju kako ova tehnologija ima potencijalnu primjenu u borbi protiv zloćudnih bolesti. 'Radijacija u slučaju tretmana protiv raka već čini nešto slično našoj ideji. No ta tehnologija može smanjiti samo tumore koji se nalaze blizu površinskog sloja kože. Nadamo se da sa našom tehnologijom moći prodrijeti puno dublje', zaključio je Stone, a prenosi Foxnews.com.

>> Što može najmoćniji laser na svijetu

Iako je potrebno još mnogo testiranja i razvijanja ove tehnologije znanstvenici se nadaju širokoj primjeni ovog otkrića u budućnosti. 'Kroz svoju karijeru sam vidio kako mnogo stvari za koje nisam mislio da će proraditi – uspješno rade', zaključio je Stone.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene