Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Klimatske promjene prijete španjolskim plažama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju španjolskim plažama od kojih bi neke do 2050. mogle nestati, budući će more prekriti 15 metara, izvijestili su znanstvenici sa Sveučilišta Kantabrija na sjeveru zemlje, a prenosi španjolski list El Pais.

- Razina mora u posljednjih se 40 godina povećavala godišnje 2,5 mm, što znači da bi do 2050. mogla porasti za 12 centimetara, rekao je voditelj istraživanja i autor izvješća Raul Medina.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Destinacija Hrvatska - 1 veliki skok cijena Ljetovanje u Hrvatskoj za Hrvate nedostižan san: "Iste su cijene ovdje i u Francuskoj"

Povećanje razine mora, za što je zaslužno globalno zagrijavanje, imat će brojne posljedice na našem planetu, među kojima i nestanak 15 metara plaža na Kantabriji, deset metara plaža u zaljevu Cadiza na jugu zemlje te osam do deset metara plaža na mediteranskom dijelu španjolske obale, stoji u izvješću.

Stručnjaci zbog toga savjetuju stanovništvu u priobalju da kuće grade najmanje stotinu metara od mora. 

Unatoč tomu što je, prema savjetu španjolskog Ministarstva okoliša, sugerirano dopremanje pijeska s morskog dna kako bi se na umjetan način regenerirale plaže te se ta praksa do sada pokazala korisnom, povećanje razine oceana i mora u jednom će trenutku te napore učiniti potpuno beskorisnima.

- Za Španjolsku će ekonomske posljedice "gubitka" plaža biti
neprocjenjive, jer je to zemlja koja živi od ljetovališta i turizma, a plaže čine 6.000 km naše obale, prenosi El Pais. 

Ekološke organizacije već se godinama bore protiv masivne urbanizacije španjolske obale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene