Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ispod arktičkih ledenjaka otkucava metanska bomba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno zatopljenje osim podizanja razine mora donosi još jednu veliku opasnost. Znanstvenici upozoravaju da se čak milijun tona metana godišnje oslobodi zbog topljenja leda.

Ogromne količine plina, koji je 20 puta opasniji od ugljičnog monoksida, oslobađa se globalnim zatopljenjem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duboke posljedice Rekord kojim se ne trebamo ponositi i koji može ugroziti svijet Slika nije dostupna Arktik, barometar klimatskog zatopljenja

Istražitelji su otkrili kako arktički ledenjaci na nekoliko područja kriju goleme količine metana koji se tamo akumulirao tisućama godina. Metan se polagano oslobađa  'dimnjacima' koji su se formirali na ledenjacima.

Ova alarmantna pojava prvi je put zabilježena dubinomjerom; uočeno je da se more u području istočnog Sibira doslovno zapjenilo od mjehurića metana koji su probili ledenjak i oslobodili se.

Znanstvenici vjeruju da je upravo ispuštanje metana odgovorno za porast temperatura na Arktiku te za globalno zagrijavanje.

Prosječna temperatura u toj regiji je u zadnjih 10 godina porasla za 10 stupnjeva. Ako se taj trend nastavi, mogao bi dovesti do oslobađanja 'metanske bombe'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene