Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U najvećem znanstvenom pokusu na svijetu, koji počinje 30. ožujka, znanstvenici će u Velikom hadronskom sudaraču (LHC) pokušati sudariti čestice najvećom energijom do sada, kao u uvjetima koji su vladali u trenutku Velikog praska, kojim je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, objavio je u utorak švicarski institut CERN.


LHC, koji se nalazi u kružnom tunelu dugom 27 kilometara ispod francusko-švicarske granice, počeo je s radom prošlog studenoga pošto je u rujnu 2008. isključen zbog pregrijavanja. Trenutačno radi na 3,5 tera elektron-volti (TeV), najvećom energijom dosad postignutom, a idućih će dana ubrzati, navodi CERN (Europsko vijeće za nuklearna istraživanja). 'Prvi pokušaj sudara na 7 TeV (3,5 TeV po zraci) planiran je za 30. ožujka', kaže se u priopćenju. 'Možda će trebati sati ili čak dani da dođe do sudara', rekao je glavni direktor CERN-a Rolf Heuer.

Vezani članci Slika nije dostupna 2012. nam treba otkriti tajnu Velikog praska Slika nije dostupna 'Smak svijeta' ponovno se bliži, a ima i konkurenciju

>> Napokon nešto veliko: LHC postavio energetski rekord!

Višestruki sudari energijom od 7 TeV stvorit će mini-Velike praskove, stvarajući podatke koje će tisuće znanstvenika analizirati još godinama. Pošto se izazovu ti sudari, plan je da sudarač radi bez prestanka 18 do 24 mjeseci, s kratkom tehničkom stankom krajem godine. Znanstvenici smatraju da bi mogli otkriti tamnu materiju, koja, kako se pretpostavlja, čini 25 posto svemira, no čije postojanje nikada nije dokazano.

Astronomi i fizičari tvrde da se trenutačno poznaje samo 5 posto svemira, a nevidljivi ostatak sastoji se od tamne materije i tamne energije, koje čine 25 odnosno 70 posto svemira. 'Ako otkrijemo i shvatimo tamnu materiju, naše znanje obuhvatit će 30 posto svemira, što je golem korak naprijed', rekao je Heuer. (Hina)